Începe postul Sfinților Petru și Pavel. Ce nu ai voie să faci în această săptămână!

Publicat: 22 iun. 2021, 08:40 Autor: Elena Life
Începe postul Sfinților Petru și Pavel. Ce nu ai voie să faci în această săptămână!

Astăzi, 22 iunie, este prima zi din postul Sfinților Petru și Pavel. Postul Crăciunului, Postul Paștelui, Postul Sfintei Marii și cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt cele patru posturi care se țin în fiecare an de către credincioși. Acesta din urmă este ținut pentru că cei doi Apostoli obișnuiau să postească înainte de a face fapte importante. În tradiția populară, acesta este cunoscut și sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Postul Sfinților Petru și Pavel nu are aceeași durată în fiecare an. Începe în funcție de data la care se sărbătorește Paștele. Astfel, prima zi de post este în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților. Aceasta pică la o săptămână după Rusalii. Rusaliile se sărbătoresc la fix 50 de zile de la Învierea Domnului.

În cazul în care Paștele se sărbătorește în luna mai, Postul Sfinților Petru și Pavel se desființează sau este foarte scurt. Asta pentru că Duminica Tuturor Sfinților ar pica după data de 29 iunie, când se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel.

În acest an, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va avea o durată de doar 7 zile, începând cu data de 22 iunie. Va începe, în mod excepțional, cum s-a petrecut și în 2019, înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

Acest post are durată schimbătoare, în funcție de data Sfintelor Paști. În mod normal ar trebui să înceapă luni după Duminica Tuturor Sfinților, însă atunci când Învierea este serbată mai târziu de 1 mai nu mai rămân suficiente zile pentru post. S-a întâmplat uneori ca sărbătoarea însăși, a Sf. Ap. Petru și Pavel, să fie înainte de Duminica Tuturor Sfinților.

Pentru a rezolva această situație, Sfântul Sinod a hotărât că „este necesară stabilirea unei perioade de minimum 7 zile pentru acest Post”, chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În timpul de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli. Ei încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, din cele 7 zile de post, 4 vor fi cu dezlegare la pește.

Pe întreaga durată a postului, nu se fac nunți. Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 22 iun. 2021, 08:40 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă