Inălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2022. Tradiții și superstiții

Publicat: 12 sept. 2022, 11:18 Autor: Camelia News

Inălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2022. Inaltarea Sfintei Cruci se sarbatoreste pe 14 septembrie. Inaltarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, asa cum mai este sarbatoarea cunoscuta in popor, este cea de a doua mare sarbatoare din calendarul crestin ortodox al lunii septembrie. Aceasta zi reprezinta cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant.

Inălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2022. Traditii si superstitii de Inaltarea Sfintei Cruci

Pe data de 14 septembrie din acest an, crestinii pot cinsti aceasta sarbatoare prin post si praznice. De asemenea, credinciosii postesc pentru sanatatea familiei, pentru spor in casa si bunastarea gospodariilor. Traditia spune ca de Ziua Crucii, pamantul se inchide, si odata cu acest moment insectele, reptilele si plantele care au fost lasate la lumina in primavara se ascund si ele, scrie crestinortodox.ro.

Traditii in mediul rural

Oamenii merg la biserica unde sfintesc si ulcele pline cu miere si lapte. De toarta canilor se prinde cate un fir de ata rosie, iar fiecare recipient este acoperit cu un colac. Fiecare dintre aceste ofrande se dau de pomana celor saraci, in memoria rudelor care au trecut in nefiinta.

Inaltarea Sfintei Cruci

De Inaltarea Sfintei Cruci, oamenii care locuiesc in mediul rural fac si un ritual pentru pomii care nu mai rodesc. Gospodarii aleg sa atarne pe ramurile acestora diverse cruci. Acestea sunt facute din busuioc pe care l-au sfintit la biserica si curpeni, tulpini taratoare de castraveti si pepeni.

In speranta ca rodul se va aduna in acei pomi care rodesc, oamenii respecta si acum obiceiul. Totodata, la tara, sarbatoarea marcheaza inceputul perioadei in care se strange recolta de pe camp. In special, cand se strang strugurii si se face mustul.

Inălțarea Sfintei Cruci 14 septembrie 2022. Ce nu e bine sa faci de Inaltarea Sfintei Cruci

Inaltarea Sfintei Cruci

De Inaltarea Sfintei Cruci, oamenii aleg sa nu manance usturoi, nuci, prune sau pepeni, pentru ca miezul acestor alimente se aseamana cu crucea. In traditia populara, florile de busuioc si frunzele acestei plante, menta, maghiranul si cimbrul sunt vazute ca plante magice si se sfintesc la biserica.

In timpul slujbei, acestea se pastreaza langa cruce. Florile de busuioc sfintit in aceasta zi de sarbatoare se spune ca ar alina durerile, dar mai ales migrenele puternice, sau durerile de dinti. Tot in mediul rural, bolnavii se afuma de friguri cu ajutorul crengutelor de busuioc aprins. Busuiocul se mai pune si in vase cu apa pentru pasari, in perioadele in care sunt epidemii, pentru a fi ocrotite de boala.

Publicat: 12 sept. 2022, 11:18 Autor: Camelia News
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă