Puţin peste 20.000 de persoane sunt confirmate cu rujeolă, iar 64 au decedat din cauza acestei boli, potrivit datelor anunţate la sfârşitul săptămânii trecute.
În ultima săptămână, încă 35 cazuri de rujeolă au fost confirmate în trei judeţe din România: în Cluj, Neamț și Satu Mare. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 20.107, anunţa vineri Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
„Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul României, în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri”, spunea ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, luna trecută, în Săptămâna Europeană a Vaccinării.
În acest context, Ministerul Sănătății reiterează susținerea pentru continuarea neîntreruptă a activității de vaccinare de rutină a populației. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii, relatează antena3.ro.
Astfel, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Ce este rujeola
Rujeola sau pojarul este o infecţie virală foarte contagioasă care apare ca o erupţie cutanată şi care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus şi se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafeţe sau în aer şi poate infecta 90% din persoanele sensibile.
La nivel global, rujeola rămâne o cauză principală de deces în rândul copiilor, estimându-se că aproximativ 160.000 de copii mor în fiecare an din cauza complicaţiilor bolii.