În cât timp va crește salariul minim în România. Suma va fi 60% din salariul mediu
Salariul minim brut în România va crește semnificativ. Acesta va ajunge să reprezinte 60% din cel mediu pe economie. În acest moment, în țara noastră salariul minim este de 2.230 de lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat primește în mână pe lună cel puțin 1.346 de lei.
Când va crește salariul minim în România
Sunt vești bune pentru angajații din România. În anii următori, salariul minim pe ecomonie va crește destul de mult și va ajunge să fie egal cu 60% din salariul mediu. Propunerea legislativă a fost acceptată deja de Senat. Până să fie oficială, trebuie totuși să fie votată de deputați. De-abia după ce va fi adoptată de Camera Debutaților, iar preșdintele Klaus Iohannis o va semna, propunerea va fi publicată în Monitorul Oficial.
În urma acestui proiect, Codul Muncii va fi modificat, în contextul în care Uniunea Europeană vrea ca statele membre să stabilească un salariu minim european. Acesta trebuie să fie de 60% din cel mediu pe economia fiecărei țări. Acest lucru nu se va întâmpla însă de la un an la altul. Salariul minim va crește treptat, începând cu data de 1 ianuarie 2021.
Până să ajungă la valoarea de 60% din salariul mediu vor trece câțiva ani. Astfel, până la 31 decembrie 2024, salariul minim trebuie să crească, în așa fel încât la acea dată să fie respectată această cerință de la Uniunea Europeană.
Câți bani vor câștiga angajații cu salariul minim
Începând din 2020, salariul minim în România a crescut de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. Asta înseamnă că un angajat primește pe lună net suma de 1.346 de lei. În ceea ce-i privește pe angajații cu studii superioare, aceștia sunt plătiți în continuare cu un salariu minim de 2.350 de lei brut și 1.413 lei net. Mai mulți bani primesc cei care lucrează în domeniul construcțiilor: 3.000 de lei brut și 2.362 în mână.
În ceea ce privește salariul mediu brut pe economie, acesta are valoarea de 5.429 de lei în România, ceea ce înseamnă că în acest moment, diferența dintre salariul mediu și cel minim este de 40%. În momentul în care raportul va fi de 60%, salariul minim brut va ajunge la suma de 3.257 de lei. Până se va întâmpla însă acest lucru, adică din anul 2025, cu siguranță și salariul mediu pe ecomonie va fi altul în țara noastră, ceea ce înseamnă că și cel minim va fi diferit față de calculele pe care le facem acum.
Prin această propunere legislativă se dorește ca populația să nu mai plece la muncă în afara țării în număr așa de mare ca în prezent. În plus, odată cu creșterea salariului minim, este posibil să scadă și numărul de șomeri voluntari. Astfel, și bugetul de stat ar avea de câștigat, pentru că ar obține sume mai mari de bani de la angajați.