Dr. Benjamin Franklin Goodrich, reprezentantul celui mai vechi trust de anvelope, a vrut sa construiasca in Romania o fabrica de anvelope, motiv pentru care s-a asociat in anul 1930 cu Elisabeta, principesa Romaniei, fosta regina a Greciei si sora lui Carol al II-lea.
Mai mult decat atat, intreprinderea Banloc-Goodrich a devenit o scoala pentru specialistii romani, in domeniu. Au fost construite cladiri de birouri, ateliere si locuinte pentru muncitorii companiei, sub stricta indrumare a arhitectului Octav Doicescu.
Cu siguranta imobilul de la nr. 218 dinspre Calea Victoriei va este cunoscut. Acesta pare compus din trei corpuri, 2 laterale, cu 4 etaje si unul central si mai inalt cu trei etaje. Scopul a fost imbunatatirea calitatii spatiului de lucru si atingerea unei functionalistati optime pentru activitatile din birou.
Cu toate ca in anul 2009 cladirea impozanta a intrat in administrarea Guvernului si a fost propusa pentru a deveni sediul CNSAS, in prezent este abandonat. In timpul comunismului cladirea a fost sediul unui institut de proiectari.
Intreprinderea Banloc-Goodrich produce neîntrerupt anvelope de calitate în Romania, fiind o şcoală pentru specialiştii români din domeniul anvelopelor. Forţa de muncă iniţială a fost recrutată din rândul muncitorilor Rafinăriei Brazi.
În prezent, anvelopele sunt produse sub marca Michelin. Liniile de producţie BF Goodrich, precum şi dreptul de utilizare a mărcii au fost vândute la nivel mondial companiei Michelin în 1988.
Mai multe imagini pe reptilianul.blogspot.ro
Citeste si: