Imagini dramatice din spitalele din Italia: pacienți intubați care stau ca în ”cazarmă”. Sunt peste 15.000 de persoane infectate

20 03. 2020, 10:10

Imagini dramatice din spitalele din Italia! Italienii sunt supuși unui stres continuu și se află în alertă din minut în minut. Pământul italian a înregistrat peste 41.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, arată aljazeera.com, iar situația este una dramatică.

Numărul deceselor a ajuns 3405 în Italia, arată sursa citată anterior. Medicii abia dacă mai fac față cazurilor, iar echipamentele de protecție existente în spitale nici ele nu mai sunt atât de multe, managerii instituțiilor medicale fiind nevoiți să facă rost de stocuri noi. Imaginile din spitalele din Italia sunt absolut dramatice: pacienții sunt îngrijiți de medici, o parte sunt intubați, dar care stau ”ca în cazarmă”, unul lângă altul, din cauza faptului că locurile în paturi și în saloane sunt destul de limitate. Mai mult decât atât, toți cei care se află în instituțiile spitalicești pot reprezenta un factor de risc și se supun factorilor de risc, având în vedere faptul că suplimentele de protecție medicală s-au consumat, iar medicii sunt expuși pericolelor și bolilor.

Autoritățile din Campania, Italia, au transformat două spitale între Napoli și Salerno pentru a trata pacienții cu COVID-19, ceea ce va crește numărul de paturi pentru secția de Terapie Intensivă în regiune la peste 600.

„Dar problema este că Campania ar putea deveni un punct de referință pentru alte regiuni din sud care nu au prea multe capacități”, a spus dr. Serena Masino, lector în economie și dezvoltare internațională la Universitatea din Westminster din Londra, informează The Guardian.

„Medicii sunt foarte preocupați de lipsa echipamentului din spitale. Începând de miercuri, am avut încă medici în principalele unități spitalicești principale care tratează pacienții de Covid-19 din Napoli, fără măști. Un medic folosea aceeași mască timp de trei zile. În Calabria au primit măști și ochelari săptămâna trecută, dar în Campania, de miercuri, nu aveau nimic”, a transmis dr. Serena Masino.

De asemenea, medicii au solicitat ca testele să fie sporite în sud, în special în rândul lucrătorilor medicali, după ce testările agresive din Vo ‘Euganeo, un oraș din Veneto, unde prima persoană din Italia a murit de coronavirus, a oprit boala, mai scrie publicația respectivă.

Comunicat de presă COVID-19 în România – 20 martie

Autoritățile au transmis în această dimineață un comunicat de presă în România.

”În continuarea eforturilor susținute pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români aflați cu titlu temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea acestora în cel mai scurt timp.

Detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate în timp util cetățenilor români care se încadrează în criteriile enunțate mai sus.

O primă cursă va fi organizată dinspre Torino la data de 21 martie 2020.

Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, facem apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, facem apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă”, se arată în comunicat.