”Hawaii”, un film în care nimic nu trebuie, un film care merită văzut cu inima și cu ochii larg deschise

Publicat: 28 nov. 2017, 15:26 Autor: Echipa Ciao.ro General

Frumos spus de Dragoș Bucur. ”„Hawaii” este un film în care este vorba despre scoaterea cuvântului trebuie din logica lucrurilor. ”Hawaii” vorbește despre o perioadă în care ”trebuie” era peste tot. Trebuia să mănânci doar anumite lucruri, trebuia să spui doar anumite lucruri, trebuia să te comporți într-un anumit fel, trebuia să te tunzi într-un anumit fel, și totuși, în perioada aia, erau oameni care trăiau, oameni care iubeau, oameni care aveau idealuri și despre asta este vorba în Hawaii”.

Luna noiembrie a anului acesta înregistrează premiera unui proiect românesc, un film de public, așa cum spune actorul Codin Maticiuc, o peliculă pentru marele ecran care infiltrează inteligent și cu substanță o poveste de dragoste într-un film de acțiune sau invers. Miezul producției este reprezentat de perioada comunistă, acțiunea fiind pusă în scenă de Jesús del Cerro, în calitate de regizor, alături de o distribuție ”vocală” formată din actori precum Cristina Flutur, personaj principal feminin, Dragoş Bucur, personaj principal masculin, Andi Vasluianu, Codin Maticiuc, Constantin Cojocaru, Rodica Lazăr sau Gheorghe Ifrim.

”Povestea spune că în iarna anului ‘88, într-o Românie comunistă, un tip primește o moștenire de 3 milioane de dolari, de la un unchi fugit în America. Este vorba despre o plantație de ananas în Hawaii, pe care are sarcina să o revendice oriunde în altă parte, mai puțin în România, pentru că dacă o revendică aici statul i-o ia pe loc. Tânărului îi vine ideea să fugă din țară, însă lucrurile se complică. Povestea este interceptată de securitate, care delegă doi securiști răi și perverși să-i dejoace planurile tânărului”, explică Codin Maticiuc, care joacă rolul unuia dintre securiști.

Actorul Dragoș Bucur este în ”Hawaii” Andrei Florescu, taximetrist și proaspăt milionar în dolari a cărui viața se complică definitiv după ce primește această veste, în principiu, minunată. ”Eu aș spune că personajul acesta este reprezentantul oamenilor care au ieșit în piață să demonstreze. Andrei este omul de atunci din ’88 – ‘89 care se luptă pentru ceea ce credea, individ care poate fi luat ca reper și astăzi!”, ne-a declarat Dragoș Bucur.


Privind în ansamblu, ne-am putea crea falsa impresie că ”Hawaii” este încă o peliculă care vorbește perioada comunistă în care nu erau de niciunele, în care îndoctrinarea și obligativitatea erau feluri principale în viața locuitorilor acestei țări. Iată că nu, acest ”Hawaii” nu trebuie privit așa: ”Oamenii nu trebuie să se aștepte la încă un film care vorbește despre greutățile vieții aceleia. Acestea există, undeva în background, dar filmul este despre cu totul și cu totul altceva. O poveste de dragoste infiltrată frumos într-un film de acțiune. Un film pe care după ce l-ai văzut îți lasă o senzație de bine. Pentru că în afară de lucrurile astea rele care s-au întâmplat există nostalgii.  Oamenii aveau viață, oamenii aveau tot de la copii, visuri, idealuri, iubeau, urau, iar ”Hawaii” este un film care vine cu emoție”, explică Dragoș Bucur. Aceeași abordare o are și Codin Maticiuc: ”Deși este un film despre perioada comunistă, nu este un film trist. Trebuie spus că realizarea acestor filme este binevenită pentru că generațiile acestea, care nu au cunoscut perioada, trebuie să știe despre ce este vorba, să știe unde am fost și care au fost greșelile pe care acum trebuie să le evităm, ca să nu mai ajungem acolo”.

Hawaii este un film de acțiune, despre dragoste, dar și despre banii cu care îți poți cumpăra – dacă nu fericirea, măcar libertatea de a alege să fii nefericit.

”După succesul pe care l-a avut filmul “Două lozuri”, făcut tot de actoriedefilm.ro, credem că și aceasta este o rețetă bună, chiar dacă nu mergem pe comedie, ca acolo,  ci pe acțiune, thriller, suspans. Un film polițist, cu acțiune și dragoste, o combinație care trebuie să existe în piața de film din România, unde încă se fac multe filme de autor, de festival!”, conchide Maticiuc.

 

 

 

 

Publicat: 28 nov. 2017, 15:26 Autor: Echipa Ciao.ro General
Pe aceeași temă