Gaura uriasa din Antarctica se extinde zilnic. A aparut in mijlocul Marii Weddell, in pustiul de gheata din Antarctica. Dar nu este la prima ei aparitie, dupa cum sustin cercetatorii. Acestia nu stiu de ce gaura uriasa creste zi de zi sau de ce apare.
Gaura uriasa din Antarctica se extinde zilnic. Specialistii sustin ca este o specie de polinie, un canal navigabil. Acesta apare printre gheturile marine. Aceasta insa, din Marea Weddell, e unica. Conform businessinsider.ro, distanta este factorul care face diferenta.
In mod normal, restul poliniilor apar in apropierea tarmuril. Aceasta insa a aparut in largul coastei Marii Weddell si creste zilnic.
Oamenii de stiinta au vazut o polinie asemanatoare cu acesta in 1974. A aparut tot in Antarctica si era similara cu cea de acum. Dimensiunea ei ajunsese cat statul Oregon. Conform NASA, canalul a disparut subit si a reaparut dupa doi an. Apoi a fost reinghitita de tone de gheata.
In anul 2016, un satelit NASA a depistat reaparitia poliniei. De data aceasta era mai mica decat cea din 1974. Daar, in tot acest an, gaura a crescut zilnic. Acum are dimensiunea lui Maryland, dar este de 5 ori mai mica decat gaura din 1974.
Oamenii de stiinta cred ca e un proces ciclic invaluit in mister. Ei nu cred ca aparitia gaurii uriase din Antarctica se datoreaza incalzirii globale. Dar nu au mai multe explicatii pana in prezent.
„De ce polinia a fost prezentă în anii 1970, iar apoi a dispărut până recent? Polinia a apărut și înainte de 1970, iar noi asistăm la un proces periodic care se petrece o dată la 40 de ani?
Totuși, dacă a avut loc înainte de momentul primei apariții, nu avem dovezi științifice despre asta”, a explicat Willy Weeks, un geofizian al Universitatii din Alaska.
Specialistii spera sa obtina finantare pentru un flotor robotizat. Astfel ar putea obtine si mai multe informatii despre gaura uriasa din Antarctica.