Acum avem din plin fructe si legume proaspete, insa majoritatea vor sa faca provizii si pe timpul iernii, iar cea mai simpla modalitate consta in congelarea acestora.
Congelarea alimentelor nu este deloc grea si o poate face oricine, insa trebuie sa tinem cont de nisteaspecte. Exista cateva trucuri pe care e bine sa le ai in vedere atunci cand congelezi fructele si legumele pentru iarna. Trebuie sa retineti ca atat fructele, cat si legumele pe care le congelati nu trebuie tinute mai mult de un an inghetate.
In primul rand, trebuie sa te decizi ce fel de legume vrei sa congelezi si in cat timp crezi ca a-i putea sa le folosesti dupa ce au fost congelate. Cele mai congelate legume sunt cele pe care le poti folosi baza pentru mancaruri, cum ar fi ardeiul, morcovul, patrunjelul.
Mai exista si legumele pe care trebuie sa le tai si sa le cureti inainte de a fi congelate: fasolea verde, mazare, vinetele, ciupercile, spanacul. Acestea nu se pun pur si simplu intr-o punga. Se scurg cat mai bine de apa si apoi se pun in pungi, in care este bine sa nu intre deloc aerul. Un sfat bine de urmat ar fi sa imparti legumele astfel incat fiecare punga sa aiba doar acea cantitate de care ai nevoie pentru o utilizare.
La fel se procedeaza si la fructe. Se aleg cele mai coapte si care sunt in stare perfecta. Se spala si se pun la uscat. Fructele mai mari, precum caisele, piersicile, pepenele galben, se taie cuburi inainte de a fi congelate. In cazul in care congelati fructe cu samburi, e de preferat sa ii scoateti inainte. Fructele mici, cum ar fi zmeura, se congeleaza in intregime.
Fructele si legumele trebuiesc puse la congelat cat mai repede dupa ce au fost culese, pentru ca altfel si-ar pierde din nutrienti. Ca sa fie folosite, nici fructele si nici legumele nu se decongeleaza in prealabil, ci se pot pune ca atare in mancare. Acestea nu se mai folosesc daca a trecut mai mult de un an de cand au fost congelate.
Sursa: gastropedia.ro.