Familia Regală a Iordaniei: in 2003, tronul a fost ocupat de unul dintre cei mai râvniți bărbați din lume și de o adevărată regină a frumuseții. Regina Rania a avea doar 28 de ani pe atunci și și-a câștigat astfel titulatura de ”cea mai tânără regină din lume”.
Delicatețea și feminitatea ei nu sunt însă singurele atuuri, regina Iordaniei fiind și o aprigă militantă pentru drepturile femeilor și o regină implicată cu adevărat în viața socială a locuitorilor Regatului Iordaniei.
În prezent mama a 4 copii, regina Rania și-a câștigat respectul și admirația prin promovarea islamismului moderat și prin susținerea tinerilor prin programe politice și sociale implementate în favoarea acestora.
Rania al-Yasin s-a născut în Kuweit și a studiat economia la Universitatea Americană din Cairo. L-a cunoscut pe Prințul Abdullah în 1993, pe vremea când era o simplă funcționară într-o bancă din Amman și nici prin gând nu i-a trecut atunci că ar putea deveni regină.
A fost dragoste la prima vedere, după cum au declarat cei doi, așa că a durat doar câteva luni până să-și pună pirostriile. Rania și Abdullah s-au căsătorit pe 10 iunie 1993 și au avut 10 ani la dispoziție pentru a se adapta vieții publice și stilului de viață regal, în calitate de print și prințesă.
Rania a fost încă de la început simpatizată de popor, datorită originilor sale palestiniene. Aceasta nu a vrut însă să se limiteze la o simpatie superficială, așa că în 1995 a înființat Fundația Iordaniei, prin care a mobilizat populația feminină de origine palestiniană să se implice în viața economică a țării.
Tot cu ajutorul organizației non-guvernamentale care a adus-o în atenția presei politice și economice, Rania a susținut înființarea de noi firme.
Rania a fost mereu o apărătoare a tradițiilor țării, dar a avut o contribuție importantă și în modernizarea acesteia. Frumoasa regină s-a implicat în proiecte sociale pentru protecția copilului și a familiei, în modernizarea sistemului de învățământ și în garantarea accesului la educație, dar și în dezvoltarea culturii și a turismului din Iordania.
Aflându-se mereu în atenția presei, are grijă ca aparițiile sale să fie mereu impecabile. Trecând peste frumusețea naturală cu care a fost înzestrată, Regina Iordaniei are parte și de un rafinament aparte și, probabil, de o armată de stiliști care au transformat-o într-una dintre cele mai elegante și feminine figuri regale.
Taioarele Prada fac parte din brandul său personal, la fel ca rochiile Ellie Saab și ținutele haute couture de la Jean-Paul Gaultier, Dominique Sirop sau Narciso Rodriguez. Pentru Regina Rania, vălul musulman este o opțiune. Din această cauză, ea este uneori criticată de către localnicii țării pe care o conduce și care nu sunt întotdeauna de acord cu aparițiile reginei în presa occidentală, dar nici cu lookul său care poate părea uneori opulent și costisitor.
In plus, se zvonește că Rania are nu mai puțin de 17 firme, iar averea de milioane a fratelui său a fost, de asemenea, pusă pe seama nepotismelor. Regina Rania are prieteni apropiați din cercurile cele mai înalte, printre care se numără și unii dintre cei mai bogați oameni din lume, precum Bill Gates.
Trecând însă peste aceste ”minusuri”, cea mai tânără și frumoasă regină rămâne un adevărat exemplu politic și social. Ei îi datorează iordanienii dreptul la divorț și tot mulțumită ei, abuzurile și violența asupra copiilor sunt astăzi pedepsite în Iordania. Printre luptele pe care le duce se numără și cea împotriva analfabetismului.
Rania și Regele Abdullah au împreună 4 copii: Hussein – 15 ani, Iman – 13 ani, Salma – 9 ani și Hashem – 5 ani. Aceștia au fost dintotdeauna, în ciuda discursurilor la universități precum Harvard și Sorbona, în ciuda pictorialelor în Vanity Fair sau a vieții sociale intense cu vedete precum Bono de la U2, centrul universului Reginei Iordaniei. Aceasta a mărturisit că își organizează agenda în funcție de programul copiilor săi și că îi ajută să își facă temele.
Chiar dacă are în spate o armată de zeci de oameni, gata să îi facă pe plac la orice oră din zi și din noapte, își simte copiii în siguranță doar rămânând implicată în viețile lor. De altfel, fiind pasionată de fotografie, se poate lăuda și cu faptul de a fi realizat singură o mulțime de albume foto ale familiei.
Tatăl Regelui Abdallah, Hussein bin Talal, s-a născut pe data de 14 noiembrie 1935. Acesta a moștenit tronul când tatăl său, Talal, a abdicat în 1952 și a fost al treilea rege al Iordaniei. Domnia lui a fost marcată de patruzeci de ani de conflict arabo-israelian, în urma căruia a devenit cel de-al doilea conducător al unui stat arab care a recunoscut, în 1994, autonomia Israelului. Domnia lui Hussein bin Talal s-a suprapus și cu Războiul Rece.
Soția lui Hussein și mama vitregă a lui Abdullah a fost și continuă să fie o figură destul de controversată. Aceasta a devenit văduvă în 1999 și s-a retras complet din viața politică a Iordaniei, implicându-se însă și în prezent în politica internațională. Născută într-o familie arabo-americană în 1951, Noor a primit la naștere numele de Lisa Najeed Halaby. Aceasta a studiat cursurile Concord Acedemy din Massachusetts și Princeton University.
Statura ei înaltă și zveltă, părul blond și ochii albaștri imenși au fost doar câteva dintre calitățile care l-au atras pe cel care era atunci unul dintre cei mai doriți burlaci din lume. Lisa a devenit astfel cea de-a patra soție a Regelui Hussein, pe 15 iunie 1978, căpătând prin căsătorie numele Noor Al-Hussein (traducere: lumina lui Hussein) și titulatura de regină. Noor a fost una dintre primele regine din Orientul Mijlociu care s-a implicat activ și și-a făcut un nume în politica internațională. În 1994, cu doar 5 ani înainte de regretata moarte a soțului său, aceasta a fost, alături de prima doamnă a SUA, Hillary Clinton, martor privilegiat al negocierilor israeliano-palestiniene din Statele Unite.
După decesul soțului căruia i-a dăruit 4 copii, Noor s-a relocat în Statele Unite ale Americii. Aceasta a renunțat la privilegiile pe care le-ar fi putut avea în Iordania, dar a rămas apropiată unor figuri politice internaționale, precum omul de afaceri George Soros, despre care se spune că îi este un prieten foarte apropiat. Despre fosta Regină s-a zvonit și că ar fi avut o relație cu unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Carlos Slim Helu, care ar fi cerut-o și în căsătorie.
În 2013 Noor și-a lansat autobiografia, o carte în care vorbește destul de puțin despre viața dinaintea căsătoriei. Memoriile sale continuă până după vârsta de 47 de ani, vârsta la care a devenit văduvă, după o căsnicie fericită de 20 de ani. Aceasta continua și astăzi să slujească țelurilor lui Hussein, militând pentru drepturile cetățenilor arabi. ”Calea spre credință”, căci așa se numește volumul, are o dedicație pentru bărbatul căruia i-a dăruit 4 copii și căruia i-a crescut și copiii din căsnicia anterioară, care a luat sfârșit când fosta soție a acestuia a murit într-un accident. Noor i-a dedicat ”preaiubitului său Hussein, lumina vieții sale” și un citat: ”Muncește pentru viața pe pământul acesta ca și cum ți-ar fi dat să trăiești veșnic și trudește pentru viața de apoi de parcă ți-ar fi dat să mori mâine”.
Deși nu a fost fiul biologic al Reginei Noor, acesta a fost crescut de frumoasa cea de-a patra soție a tatălui său după ce mama sa biologică, Antoinette Avril Gardiner, și-a găsit sfârșitul tragic într-un accident. Abdullah s-a născut și a crescut în capital Iordaniei, Amman. Acesta a studiat în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii și a absolvit Academia Militară Regală a Regatului Unit cu rangul de cadet.
Abdullah a fost încoronat cu puțin timp înainte de moartea tatălui său, pe 7 februarie 1999. Regele Hussein îl numise prinț moștenitor cu mai puțin de o lună înainte, în defavoarea Prințului Hassan, care, deși era moștenitor de drept, a pierdut acest privilegiu din cauza originii britanice a mamei sale, Prințesa Muna al-Hussein. Decizia lui Hussein a fost destul de controversată, însă reacțiile presei nu au avut nici un impact asupra acesteia.
Abdullah a fost acuzat, în calitate de conducător al Regatului Iordaniei, că a restricționat libertatea de exprimare. Acesta a decis pedepsirea dizidenților, prin amendarea Codului Penal Iordanian. De altfel, până în ziua de azi, criticarea publică a Regelui și a politicii sale este pedepsită prin condamnări de la 1 la 3 ani de privare de libertate și despăgubiri monetare de până la echivalentul a 7.000 dolari. Numeroși oameni de presă au fost ținuți sub arest perioade îndelungate de timp pentru încălcarea acestor reguli.
Regele Abdullah a fost aspru criticat din acest punct de vedere de către numeroase organizații care militează pentru drepturile omului, unele dintre acestea acuzându-l chiar de acte de tortură împotriva cetățenilor. În ciuda faptului că din exterior este privit ca fiind unul dintre puținii conducători arabi progresiști, lucrurile se văd puțin diferit din interior, unde Abdullah deține aproape integral puterea politică.
Pe plan economic însă, Iordania a înflorit sub domnia acestuia. Numărul investitorilor străini a crescut considerabil datorită lui, iar asta a contribuit și la convergențele sectoarelor public și privat.
Regele Abdullah, fondatorul Iordaniei moderne, este considerat cea de-a patruzeci și una generație de descendenți direcți ai Profetului Mohammed. Tatăl său, Hussein, a fost căsătorit de 4 ori și a avut 12 copii. Acesta a decedat la doar un an după ce a fost diagnosticat cu cancer, în 1998.
Prințul Faisal este fratele mai tânăr al Regelui Abdullah și locțiitorul acestuia în perioadele în care lipsește din țară. În prezent, este Comandantul Suprem al Forțelor Armate ale Iordaniei. A fost căsătorit de 3 ori și are 5 copii: prințesele Ayah, Sara și Aisha (gemene) și prinșii Omar și Abdullah, în vârstă de doar un an.
Prințesa Aisha este cunoscută drept prima femeie din Orientul Mijlociu care a primit ”aripi de parașutist”, după ce a realizat 5 saltri militare cu parașuta. Aceasta este maior general în armata Iordaniei. În prezent trăiește în Statele Unite ale Americii și are 2 copii: Aoun și Muna.
Prințesa Zein, sora sa geamănă, este cunoscută în principal pentru munca sa de caritate și pentru implicarea deosebită pentru ajutorarea copiilor orfani. Are doi copii biologici, Jaafar și Jumana și un fiu adoptat, Tahani.
Prințul Hussein bin Abdullah a fost numit moștenitor al tronului în 2009. Mama sa, regina Rania, nu este convinsă că își dorește ca acesta să cunoască presiunile vieții de monarh. În 2016, prințul a absolvit Universitatea Georgetown din Washington, obținând o diplomă în istorie internațională. Prințul moștenitor deține titlul de prim locotenent al Forțelor Armate ale Iordaniei și a devenit cel mai tânăr participant la o întâlnire a Consiliului de Securitate UN, în 2015.
Prințesa Iman studiază în prezent tot la Universitatea Georgetown. Ea este, înainte de toate, o atletă premiată încă de la vârsta de 12 ani, când și-a început ascensiunea sportivă prin câștigarea unui concurs de echitație. Aceasta s-a implicat chiar și în inițiativa tatălui său de a promova o viață activă în rândul tinerilor din 148 de școli din Iordania și a primit o medalie chiar de la acesta pentru rezultatele sale.