Faina de cocos este originara din Filipine, fiind produsa prin uscarea la temperaturi ridicate si macinarea miezului de nuca de cocos. Textura fainii de cocos este usoara si moale, iar aroma este una subtila de cocos. Faina de cocos este o alternativa excelenta la cea de grau, mai ales pentru persoanele care urmeaza o dieta saraca in carbohidrati sau pentru cele care au intoleranta la gluten sau sufera de boala celiaca. In afara proprietatilor sale nutritionale, faina de cocos este recomandata si datorita beneficiilor pe care le aduce. Dintre toate tipurile existente in magazine, faina de cocos bio se distinge datorita profilului nutritional complex.
Proprietatile excelente ale fainii de cocos sunt date de profilul nutritional complex al acestui aliment. O cantitate de 30 de grame de faina de cocos are 120 de calorii si contine 16 grame de carbohidrati, 6 grame de proteine, 4 grame de grasimi, 10 grame de fibre si 3.6 miligrame de fier, adica 20% din doza zilnica recomandata.
Adesea, faina de cocos este comparata cu alte tipuri de faina fara gluten, cum sunt cea de naut, de migdale, amarant sau miez de nuca. Desi toate acestea sunt bogate in nutrienti, proprietatile difera considerabil. Astfel, dintre toate tipurile de faina mentionate, cea de cocos este cea mai bogata in carbohidrati si are cel mai redus continut de grasimi. De asemenea, in ceea ce priveste aportul de proteine, faina de cocos ocupa locul al doilea, imediat dupa faina de naut. Un alt plus nutritional adus de faina de cocos este faptul ca are un continut de fibre de trei ori mai mare decat celelalte tipuri de faina.
Alte proprietati notabile ale fainii de cocos sunt date de continutul moderat de vitamine. De asemenea, faina de cocos este o sursa bogata de minerale. Dintre acestea, se pot mentiona: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5 si B6), vitaminele E si K, dar si minerale precum cupru, mangan, seleniu, magneziu, fosfor, potasiu sau zinc.
Beneficiile consumului de faina de cocos sunt numeroase si extrem de variate. Cele mai importante sunt descrise in detalii in cele ce urmeaza.
Faina de cocos este un aliment perfect pentru dietele speciale
Pentru ca faina de cocos este lipsita in mod natural de gluten, este un aliment excelent pentru persoanele care sufera de boala celiaca si sunt nevoite sa urmeze o dieta speciala. De asemenea, faina poate fi utilizata si de catre cei cu intoleranta la gluten sau de persoanele care aleg sa urmeze o astfel de dieta, fara sa sufere neaparat de o anumita afectiune. Pentru ca faina de cocos este un ingredient versatil, care poate fi utilizat in numeroase tipuri de preparate culinare, este printre preferatele celor care adopta un stil alimentar diferit.
Faina de cocos ajuta metabolismul
Faina de cocos contine un nivel ridicat de trigliceride cu lant mediu, iar cercetarile in domeniu arata ca acestea joaca un rol important in reglarea metabolismului. In plus, sunt usor de digerat si ajung direct la ficat, unde au efect termogenic, adica ajuta la arderea grasimilor, influentand pozitiv metabolismul.
Un sistem digestiv mai sanatos, datorita fainii de cocos
Unul dintre beneficiile consumului de faina de cocos cu importanta majora este legat de efectul asupra sistemului digestiv. Studiile arata ca faina de cocos combate constipatia, iar continutul ridicat de fibre promoveaza o digestie sanatoasa. De asemenea, tot datorita fibrelor, faina de cocos poate ajuta la scaderea riscului de cancer de colon. Acest beneficiu a fost descoperit intr-un studiu care urmarea indeaproape rolul pe care il joaca microflora bacteriana din intestine in incidenta cancerului de colon.
Faina de cocos ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei
Indicele glicemic mic al fainii de cocos ajuta la mentinerea glicemiei in limite, conform studiilor. Concret, faina de cocos reduce impactul glicemic pe care il au celelalte feluri de mancare si ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Acesta este unul dintre beneficiile consumului de faina de cocos care ii ajuta cu precadere pe diabetici si pe cei care isi doresc sa mentina o greutate corporala sanatoasa.
O piele mai sanatoasa, datorita fainii de cocos
Dintre substantele pe care le contine faina de cocos se distinge acidul lauric, cunoscut si sub numele de acid dodecanoic. Efectul antimicrobian al acestui acid il transforma intr-un factor ideal de combatere a acneei. Acidul lauric inhiba dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza inflamatii si previne dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Eficienta acestui ingredient este confirmata de medicamentele antiacneice care il contin.
Faina de cocos potenteaza efectul curelor de slabire
Este dovedit stiintific faptul ca fibrele continute in mod natural in faina de cocos ajuta in curele de slabire. Principiul este destul de simplu: fibrele produc o senzatie de satietate, cresc nivelul de energie si diminueaza apetitul. Desi orice persoana care tine o dieta cu scopul de a pierde cateva kilograme poate observa rezultate atunci cand introduce faina de cocos in alimentatie, cele mai rapide efecte apar in cazul celor care sufera de obezitate.
Avand in vedere beneficiile consumului de faina de cocos, nu este de mirare faptul ca acest aliment este extrem de popular. Cei care nu au simtit inca pe pielea lor efectele benefice produse de faina de cocos pot introduce oricand alimentul minune in dieta zilnica. Faina de cocos este un ingredient versatil, care poate fi utilizat la multe preparate culinare, atat feluri principale, cat si gustari sau deserturi.