Explozie Rusia. Romania, in alerta, dupa norul radioactiv: „Greu de spus daca am scapat”

Publicat: 14 aug. 2019, 09:36 Autor: Loredana Ciao.ro
Explozie Rusia. Romania, in alerta, dupa norul radioactiv: Greu de spus daca am scapat

Rusii din zona contaminata dupa explozia de joia trecuta sunt evacuati. Radioactivitatea a depasit de 16 ori nivelul normal.

Nor radioactiv Rusia. In timpul exploziei rachetei rusesti, particulele posibil radioactive au fost eliberate in atmosfera. Cu toate astea, Agentia rusa de meteorologie sustine ca valorile crescute nu reprezinta un pericol pentru sanatate.

Nor radioactiv Rusia

Dupa acest anunt, autoritatile au revenit cu un mesaj. Au cerut populatiei din Nyonoska sa paraseasca urgent zona. Dar au pus apelul pe seama lucrarilor de la baza militara din apropiere, unde a avut loc deflagratia saptamana trecuta.

Cinci angajati ai agentiei nucleare Rosatom au murit in urma accidentului. In timpul exploziei rachetei rusesti, particule posibil radioactive au fost eliberate in atmosfera.

„Întrebarea este cât de departe pot ajunge aceste particule, aceste resturi radioactive dispersate în atmosferă. (…) Am avut presiune ridicată, ceea ce înseamnă că intensitatea cu care a bătut vântul în întreaga regiune a fost slabă, că tot ceea ce este în atmosferă acum este împins spre nord. Vântul bate în sensul acelor de ceasornic. Când ai acest cer senin, fără vânt deasupra locului în care a avut loc explozia, înseamnă că acești curenți vor împinge particulele eliberate în atmosferă spre nord, nord-est. Practic, vântul împinge tot ce s-ar fi ridcat în atmosferă înapoi spre Rusia. Deci tot ce a ajuns în atmosferă în zilele de după accident se duce în acea zonă”, a declarat un meteorolog, citat de Digi24.

„Este greu să spui că toate țările au scăpat, dar vorbim de cele mai multe dintre ele. Ne uităm acum la prognoza meteo, vântul bate dinspre Est împingând totul spre Nord. Arată că nimic din ce a fost eliberat în atmosferă nu afectează orașele din aceste țări. Toate resturile din atmosferă se duc spre nordul Rusiei”, a mai spus meteorologul.

Publicat: 14 aug. 2019, 09:36 Autor: Loredana Ciao.ro
Pe aceeași temă