8 experimente stiintifice pe care trebuie sa le faci cu copiii tai! De ce balonul nu arde si de ce focul nu face umbra

Publicat: 28 Apr. 2017, 13:55 Life
8 experimente stiintifice pe care trebuie sa le faci cu copiii tai! De ce balonul nu arde si de ce focul nu face umbra

Daca vrei sa iti uimesti si sa iti distrezi copiii in timpul liber, ai nimerit unde trebuie! Iti prezentam 8 experimente stiintifice pe care sa le faci si tu acasa, alaturi de el. Nu te gandit ca ai nevoie de substante periculoase, eprubete, pilitura de fier, sulfura sau lampa de ars. Nu! Tot ce iti prezentam e ieftin de realizat si sigur atat pentru tine, cat si pentru cel mic.

1. Trucul cu creioanele

Ai nevoie de o punga din plastic mai grosut, cateva creioane ascutite bine si apa de la chiuveta. Umple jumatate din punga cu apa si apoi infige creioane in locurile unde vezi apa. Lichidul nu se va scurge deloc si copilul tau va crede ca faci o magie!

Care este explicatia? In momentul in care punga este strapunsa de un obiect, in cazul nostru de un creion, moleculele din ea se strang in jurul ‘intrusului’ si formeaza o bariera antiscurgere, in cazul acesta. Daca intai gauresti punga cu creioanele si apoi torni apa in ea, iti va curge.

2. Balonul care nu se sparge

Daca iei un balon umflat si il apesi de un ac, se sparge. Dar daca iei un balon umflat si o mana de ace sau un pat din cuie si il apesi de ele, nu se va sparge. Poti face acelasi lucru si cu o caramida pe care sa o apesi pe balon. Tot nu se va sparge. Te intrebi de ce nu se sparge? Pentru ca acel pat de cuie reduce presiunea si balonul nu se sparge.

3. Varza colorata

Ai nevoie de 4 pahare, colorant alimentar in 4 culori, apa si 4 frunze de varza. Amesteca apa din pahare cu 4 culori diferite de colorant alimentar pana se dilueaza bine. Baga cate o frunza in pahar si lasa-le pana dimineata. O sa observi ca isi schimba culoarea deoarece plantele absorb tot ce gasesc in apa. Se numeste efectul capilar si apa colorata trece prin cele mai mici tuburi ale plantei. Poti face asta cu flori, iarba sau copaci.

Continuarea articolului »

Publicat: 28 Apr. 2017, 13:55 Life
Pe aceeași temă