EXCLUSIV | Medicul dermatolog Iulia Roșu trage un semnal de alarmă: “Să evităm cu orice preț arsura solară”

Publicat: 22 iun. 2024, 13:31 Autor: Andreea Archip Beauty & Style

Vara este anotimpul preferat pentru multe persoane. Ne bucurăm de soare, suntem mai veseli, mai optimiști, așteptăm vacanțele  la munte sau la mare. Nu trebuie să uităm însă că indiferent de scopul deplasării, o expunere incorectă și excesivă la soare poate avea urmări nedorite: de la arsuri solare, insolație până la agravarea unor afecțiuni existente. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, medicul dermatolog Iulia Roșu ne oferă sfaturi utile pe care să le punem în aplicare.

Pielea roșie și dureroasă este efectul expunerii necorespunzătoare la soare. Pentru a evita astfel de episoade, dermatologul Iulia Roșu ne oferă informații utile, pentru a preîntâmpina astfel de situații neplăcute, care ne afectează pielea și care pot avea și alte urmări mai grave.

  • Cel mai important lucru este să nu ne ardem la soare. Dacă ar fi un singur mesaj pe care să-l livrez: să evităm cu orice preț arsula solară. Cum facem asta? Prin protecție solară. Protecție solară nu înseamnă doar să ne dăm cu cremă, ceea ce este benefic, dar nu ar trebui să încurajeze expunerea excesivă la soare doar pentru că ne-am dat cu cremă, să o aplicăm o dată la 2 ore dacă stăm în exterior și la 40 de min, dacă am stat în apă, într-un strat suficient de gros

Iulia Roșu: “Hainele închise la culoare protejează mai bine decât cele deschise”

  • Dar pe lângă aceste creme de protecție solară, vorbim de foto protecție ca stil de viață. Dacă e să mergem pe stradă, să alegem partea cu umbră a trotuarului.
  • Să ne gândim cu ce ne îmbrăcăm dacă știm că urmează să petrecem o zi întreagă în soare, să luăm haine care să acopere cât mai mult din suprafața corpului, cu mențiunea că hainele închise la culoare protejează mai bine decât cele deschise. Da, e adevărat că atrag căldura, dar nu lasă să treacă radiațiile ultraviolete și materialul hainelor să fie mai dens. Adică în momentul în care ne uităm prin material la mâna noastră să nu o vedem. Deci să nu fie ceva foarte, foarte vaporos, pentru că nu ne va proteja de radiații.
  • Să purtăm pălărie, ochelari de soare care să ne protejeze retina și sigur cu efect antirid aș putea să spun. Cu cât ne încruntăm mai puțin, cu atât ridurile vor apărea mai târziu.
  • Putem folosi pe perioada verii foto-protecție internă. Ce înseamnă asta? Vitamina C, zinc, seleniu, care au proprietăți antioxidante și de foto-protecție.

Iulia Rolu: “Folosim protecție solară cu filtre minerale până la 3 ani la copii.  După aceea putem să folosim în siguranță filtre chimice”

  • Un alt aspect important atunci: când umbra noastră este mai mică decât noi, adică soarele este foarte sus și unghiul solar foarte mic,e bine să stăm departe de radiațiile ultraviolete, să mergem în soare doar dacă este absolut necesar.
  • Folosim protecție solară cu filtre chimice sau minerale? Depinde de situație. Dacă vorbim de copii foarte mici și asta începând de la șase luni în sus, pentru că sub șase luni nu ne dorim să punem niciun fel de cremă, folosim filtre minerale până la 3 ani. După aceea putem să folosim în siguranță filtre chimice. Filtre minerale mai folosim la persoanele extrem de alergice sau cu piele foarte sensibilă, pentru că ele nu se absorb. Însă nu sunt foarte bine acceptate din punct de vedere cosmetic. Sunt mai albicioase și atunci persoanele tind să sară peste, astfel încât e mai sigur să te dai cu un filtru chimic decât să nu te dai cu nimic.

 

Publicat: 22 iun. 2024, 13:31 Autor: Andreea Archip Beauty & Style
Pe aceeași temă
×