Eugenia Nicolae a lansat 2 piese, parte dintr-o trilogie dedicată marii interprete Maria Lătărețu.
Eugenia Nicolae, în colaborare cu îndrăgita artistă de muzică populară, Paula Hriscu, lansează Ciocârlia, a doua piesă din trilogia dedicată marii interprete Maria Lătărețu. Eugenia a ajuns cunoscută datorită stilului proaspăt și plin de emoție prin care îmbină folclorul cu muzica pop iar prima piesă a trilogiei „Maria”, Pe câmpul cu florile, a fost realizată tot în colaborare cu Paula Hriscu.
Eugenia Nicolae a discutat despre trilogia dedicată marii interprete cu nora Mariei Lătărețu, care i-a oferit sprijin și încurajare.
Cele două piese recent lansate ale trilogiei sunt produse de Rimenescu și readuc în atenția publicului unele dintre cele mai îndrăgite piese din folclorul românesc. În perioada în care Eugenia lucra la piesa Ciocârlia, artista a discutat cu Ioana Lătărețu, nora marii interprete Maria Lătărețu, care i-a oferit sprijin și încurajare.
Ioana Lătărețu s-a declarat încântată că muzica marii interprete este astfel dusă mai departe, către noile generații.
Eugenia, ești cunoscută datorită faptului că îmbini folclorul cu muzica pop – de unde pasiunea pentru muzica populară?
Pasiunea pentru muzica populară vine de acasă. Am crescut într-o familie cu tradiție în muzică. În casa bunicilor și a părinților mei se cânta și se asculta multă muzică. Tatăl meu repeta cu trupa lui la noi acasă. Mă puneau și pe mine să le cânt, iar mama m-a învățat primele cântece. Îmi amintesc că pe la 5-6 ani cântam des melodia „Cui nu-i place dragostea.”
Recent ai lansat 2 piese, parte dintr-o trilogie dedicată marii interprete Maria Lătărețu. De unde ideea acestei trilogii?
Această idee vine tot din portofoliul amintirilor muzicale de acasă. Am ascultat pasiv multă muzică interpretată de Maria Lătărețu, Maria Tănase, Ileana Sărăroiu și mulți artiști ai secolului trecut. Atenția mea s-a îndreptat către Maria Lătărețu. Îmi place că a reușit să creeze o școală vocală oltenească prin stilul ei de a cânta; a învățat mulți artiști să cânte fără măcar să-și dea seama; era doar o țărancă extrem de talentată care și-a scris chiar și melodiile ei. În vremurile de atunci erau foarte multe preluări folclorice. Am apreciat că Maria Lătărețu a simțit nevoia de a-și crea propria muzică. Și viața ei este impresionată și tristă în același timp. Avem multe lucruri de învățat de la Maria Lătărețu; a lăsat o uriașă moștenire românilor.
Știm că ai discutat despre trilogie și cu nora Mariei Lătărețu – cum a reacționat la aflarea veștii?
Doamna Ioana Lătărețu m-a contactat vrând să afle mai multe detalii despre trilogia „Maria”. M-am bucurat că am avut ocazia să discut cu dumneaei. Ne-a susținut inițiativa și mi-a povestit despre fiecare piesă care m-a inspirat pe mine să creez această trilogie.
Cum a decurs conversația, ce ți-a povestit despre marea interpretă Maria Lătărețu?
M-a emoționat să o aud pe doamna Ioana Lătărețu folosind apelativul măicuța mea la adresa Mariei Lătărețu. Nora privighetoarei folclorului nostru își dorește că muzica să fie dusă mai departe; îi respectă dorința soacrei ei. Marea dorință a Mariei Lătărețu a fost să îi fie cântate melodiile, să răzbată puterea timpului și a generațiilor, iar eu sunt onorată să pot face asta.
Ambele piese lansate, Pe câmpul cu florile și Ciocârlia sunt în colaborare cu Paula Hriscu. Spune-ne mai multe despre cum a decurs această colaborare.
Inițial am discutat să lucrăm împreună doar pe prima piesă, doar că feedback-ul primit a susținut continuarea colaborării. Paula este un artist serios și foarte implicat. Îmi e drag când fac echipă cu astfel de oameni.
În ambele clipuri, atât tu, cât și Paula, purtați ținute inspirate din portul popular. Spune-ne mai multe despre ținutele tale.
În videoclipul piesei „Pe câmpul cu florile” am vrut să exprimăm dualitatea rural-urban. Paula a purtat o rochie impresionantă din cânepă, lucrată special pentru ea cu motive tradiționale, iar eu am vrut să arăt lumea orașului, cu un outfit ce reprezintă tânăra generație. În cel de-al doilea videoclip am apelat la designer-ul Andra Roșu Ciobanu și a ei colecție „Mignonette” care îmbină motive florare, folclorice în croieli urbane. Eu sunt mare fană a creațiilor vestimentare de genul acesta și caut activ designeri pasionați de acest aspect.
Care este cel mai de preț obiect vestimentar din garderobă, pentru tine?
Cel mai de preț obiect vestimentar este o cămașă recondiționată care poartă o broderie veche, cusută de bunica mea, pe vremea când era tânără fată.
Urmează ultima piesa din trilogie – ce ne poți spune despre asta?
Ultima piesa este inspirată de piesa „Trei în lume nu se poate” a Mariei Lătărețu și va fi în colaborare cu Puya. Piesa „Lie”, lansată anul trecut împreună cu el a fost foarte bine primită și ne-am gândit să continuam colaborarea.
Fiecare piesa din trilogie prezintă refrenul următoarei piese, așadar în “Ciocârlia” ascultătorii pot afla care va fi ultimul refren al trilogiei.
Ai o mulțime de proiecte în derulare, lansezi piesă după piesă și susții numeroase concerte – cum reușești să fii atât de activă? Ce te motivează?
Într-adevăr este un mare consum de energie pe care îl iau doar din reacția publicului și marea mea pasiune pentru muzică. Susținerea soțului meu este de căpătâi în tot procesul prin care trec. Visez la acea zi în care voi avea un stadion de oameni în fata mea, dar știu că acest vis va deveni realitate doar prin foarte multă muncă.
Ce planuri ai pentru perioada sărbătorilor de iarnă? Iți propui o pauză/vacanță?
Voi pleca alături de familia mea într-o vacanță, dar voi avea și concerte. Am de gând să le împac pe amândouă așa cum pot. Anul trecut nu am cântat de sărbătorile de iarnă, dar anul acesta vreau să recuperez. 🙂
Eugenia Nicolae a ajuns cunoscută publicului român datorită felului creativ prin care îmbină folclorul cu muzica pop. Vocea sa inconfundabilă, care transmite emoție este dublată de talentul pentru compoziție. Artist complex, Eugenia este cea care își compune propriile piese. Anul trecut a lansat nu mai puțin de 6 piese, dintre care menționăm „Inima n-o mai răbda”, piesă cu care a cucerit inimile oamenilor și piesa „Lie”, alături de Puya. Într-un singur an, a colaborat cu o mulțime de artiști proeminenți din industria muzicală de la noi, precum Randi, Puya, Cazanoi Brothers. De asemenea, a compus piese și pentru alți artiști români, precum Theo Rose și pregătește multe alte surprize pentru public.