EXCLUSIV | Cum ne îngrijim pielea și părul pe timp de vară. Recomandări utile de la Diana Baicu, specialist în industria de beauty + La ce să fim atenți când citim eticheta unui produs cosmetic
Vara este anotimpul în care petrecem cel mai mult timp în aer liber, tocmai de aceea, expunerea prelungită la soare poate avea efecte dăunătoare nu doar asupra pielii, ci și asupra părului nostru. Diana Baicu, specialist în industria de frumuseţe profesională, oferă pentru CIAO.RO, câteva sfaturi esențiale pentru a ne proteja pielea și părul în timpul sezonului estival. De asemenea, este recomandat să folosim produse clean beauty, sigure pentru sănătate și ne spune la ce ingrediente trebuie să fim atenți când citim eticheta unui produs.
Putem să ne păstrăm pielea frumoasă și sănătoasă inclusiv pe perioada verii, dacă respectăm câteva sfaturi esențiale atunci când ne expunem la soare. Diana Baicu, specialist în industria de frumuseţe profesională, ne atenționează că produsele de make-up cu SPF nu sunt de ajuns pentru o protecție eficientă.
“Vara ar trebui să facem două lucruri extrem de importante: să ne protejăm pielea și asta facem cu ajutorul produselor care au SPF, dar care ne protejează în același timp și de radiațiile ultraviolete de tip A, pentru că acestea sunt de fapt cele mai periculoase, cele care sunt responsabile de apariția îmbătrânirii accelerate. Sigur, trebuie să ne aplicăm în fiecare zi dimineața, iarna și vara protecția solară pe față, gât, decolteu și pe zonele expuse la soare și după aceea să reaplicăm, în funcție de tipul de protecție pe care o folosim, dar nu este suficient. Noi trebuie să folosim pe parcursul verii produse de reparare, pentru că da, ne expunem la soare, dar soarele produce niște distrucții la nivelul părului sau la nivelul pielii.
Și atunci trebuie să reparăm ceea ce s-a întâmplat și există produse special concepute pentru a le folosi pe timpul verii. Ele să știți că au același preț ca și produsele obișnuite. Seara, de exemplu, ar trebui să folosim aceste produse de reparare ca pe timpul nopții, în timp ce dormim să acționeze și să reparăm. Aceste produse conțin foarte multe ingrediente care balansează, să spun așa toată acțiunea nebenefică a soarelui asupra corpului nostru”, a spus, pentru CIAO.RO, Diana Baicu.
Creme cu SPS versus produse de machiaj cu SPF. Care sunt eficiente?
Industria de beauty oferă game diversificate în ceea ce privește protecția solară. De la creme și loțiuni care ne protejează de efectele nedorite la soarelui, la pudre și fonduri de ten cu SPF. Care sunt de fapt mai eficiente și mai sigure pentru piele? “Machiajul cu SPF nu este niciodată de ajuns. Întotdeauna dimineața trebuie să aplicăm produsul cu SPF 50. Recomand SPF 50 plus, nu mai puțin de atât și apoi venim cu produsul de machiaj care da, într-adevăr ne oferă o protecție suplimentară sau există acele pudre cu protecție UV sau stick-urile. Acestea nu sunt suficiente. Pe acestea ni le aplicăm după ce pe toată fața, gât, decolteu am aplicat crema sau loțiunea pe care o folosim în mod obișnuit și apoi venim local, în special pe zonele mai expuse la soare, cum ar fi: fruntea, nasul, bărbia”, ne-a spus Diana Baicu. De asemenea, pentru buze și zona ochilor trebuie folosite produse cu factor de protecție solară.
Ce reguli se impun pentru îngrijirea părului vara
O atenție specială trebuie să acordăm și podoabei capilare în sezonul cald, când petrecem mai mult timp în aer liber. Părul se deshidratează rapid, devine casant, întrucât razele UV descompun proteinele din componența lui. “Sunt foarte multe persoane care își îngrijesc pielea, își protejează pielea cu SPF și filtre împotriva radiațiilor ultraviolete, dar nu o fac și pentru păr. Există game întregi, la care toate produsele au filtru împotriva luminii ultraviolente. Chiar dacă părul nu este viu decât la nivelul rădăcinii, e foarte important să-l protejăm, pentru că altfel va fi casant, se usucă, nu va mai fi la fel de elastic, este afectată și culoarea”.
Diana Baicu ne oferă informații utile legate de îngrijirea părului atunci când mergem la piscină sau la mare. “Apa din piscină ne afectează foarte tare părul, structura lui. V-aș recomanda întotdeauna când mergeți la piscină, luați ulei de păr, înbibați foarte bine produsul în păr sau puteți să folosiți măști de tipul leave in, dar puneți mult produs și de-abia după aceea când părul nostru este saturat, nu mai absoarbe apa din piscină. Dar și cu apa de mare ar trebui să procedăm la fel. N-ar trebui nici într-un caz să intrăm în apă, în mare sau în piscină, fără să avem părul protejat”.
La ce trebuie să fim atenți când citim eticheta unui produs?
Un alt aspect important este cum alegem produsele astfel încât să evităm posibile alergii. “E foarte important să folosim produse curate. Produsele curate nu conțin alergeni, nu conțin iritanți. Iritanții iar sunt la fel de periculoși. Să nu mai vorbim de perturbatorii hormonali, pe care ar putea să le conțină produsele. Și de asta mergem pe categoria de clean-beauty. Sunt produse care nu conțin ingrediente dăunătoare pentru sănătatea noastră, dar care sunt eficiente în același timp”, ne-a spus specialistul.
Îniante de a achiziționa un produs cosmetic, e bine să citim eticheta. Iată la ce trebuie să fim atenți! “Să știți că există o categorie de ingrediente, sunt peste 1300 în Europa care sunt interzise prin lege. Asta înseamnă că dacă un produs conține ingredientele respective, care de fapt sunt cele mai periculoase, producătorul nu are voie să le fabrice sau comercianții n-au voie să le vândă. Dar pe lângă aceste ingrediente există chimicale care sunt ascunse în formulă, cum ar fi parabenii. Parabenii la prima vedere par că sunt niște conservanți. Da, ei sunt niște conservanți, dar sunt perturbatori hormonali și intră în relație cu hormonii, proprii noștri hormoni și pur și simplu creează o destabilizare. Plus că au și o acțiune asupra pielii și în ceea ce privește ciclul de regenerare celulară. Și apoi siliconii, de exemplu, care tot așa, la prima vedere, da, ei sunt responsabil de textura foarte plăcută a produselor. Problema este că nu o să-i găsim niciodată. Parabenii îi găsim, ei sunt scriși parabeni, au o formulă în față și după aceea parabeni, e ușor să-i identificăm. Dar, de exemplu, siliconul este sub formă de dimeticonă, trimeticonă și denumiri de genul acesta și s-ar putea să fie consumatori care nu-și dau seama exact. Știți după ce putem să ne dăm seama? După faptul că, de foarte multe ori, produsele respective au ca și claime rezistă 72h sau 48h. Când aplicăm un produs pe piele, noi n-avem nevoie să reziste 48h sau 72h, că facem duș sau ne demachiem. Și după asta ne putem da seama, dar apelați la produsele care au un QR cod pe ele. Scanați QR codul respectiv și după aceea sunt foarte multe aplicații în care puteți să verificați dacă conțin ingrediente dăunătoare sau nu”, a explicat, pentru CIAO.RO, Diana Baicu.
Foto: Instagram