EXCLUSIV | Aurelian Temișan, totul despre familie și carieră + Ce își dorește pentru viitorul fiicei: „Uitându-mă la Dora, constat că nici eu nu mai sunt cel de ieri”

Publicat: 12 nov. 2023, 15:46 Autor: Dora Bazavan Vedete

Aurelian Temișan are mari emoții pentru întâlnirea cu publicul său deoarece a pregătit pentru seara de 14 noiembrie un adevărat regal muzical, un spectacol cu invitați unul și unul, pe care îl va susține pe scena Operei Naționale București. Mai e foarte puțin până atunci iar Temi se pregătește intens.

Între repetiții și spectacole, fiica lui și a Monicăi Davidescu, Dora, a împlinit 13 ani, au avut și o premieră la teatru în prezența lui Gică Hagi, iar realizările curg în cuplul Aurelian Temișan-Monica Davidescu, atât pe scenă cât și în viața de zi cu zi! Ciao.ro a stat de vorbă cu artistul și iată ce am aflat!

Temi, mai e puțin până pe 14 noiembrie! Cum te pregătești de întâlnirea cu publicul tău fidel, pentru concertul de la Opera Națională București, “Eu nu mai sunt cel de ieri”?

Ca de fiecare dată, cu relaxare, cu încredere și cu multă, multă seriozitate, mai ales că acest concert este o introspecție în viața mea artistică din acești 34 de ani de scenă de până acum.

Aurelian Temișan, totul despre familie și carieră

Ce înseamnă pentru tine acest spectacol?

Un arc peste timp, cu o copertă care dă și titlul  afișului, „Eu nu mai sunt cel de ieri”, o piesă în care se va vedea clar schimbarea  din ’91 de când a fost scrisă această piesă de către Cornel Fugaru, până în prezent. Și pentru că ne sunt permise glumele, dacă  până acum trei săptămâni, din ’91 încoace eu știam că „Eu nu mai sunt cel de ieri”, de trei săptămâni încoace,  mă întreb în fiecare zi, „Cine sunt”, muzica  George Hora.

“Eu nu mai sunt cel de ieri”, adică te-ai schimbat mult în cei 32 de ani de la apariția acestei piese?

Da! Ca orice om am acumulat experiență de viață, de scenă, am împărtășit bucurie, am împărtășit tristețe, suntem  mesageri și atunci punem parte din noi în melodiile pe care le cântăm, mesaj pe care  îl transmitem către public, publicul care este foarte receptiv și  nu trece niciodată pe lângă mesaj și îți răspunde  în funcție de starea pe care o primește de la tine. Sigur că m-am schimbat, sunt mândru de ceea ce sunt astăzi, sunt fericit de felul în care sunt și de ceea ce pot spune și adresa publicului.

Ce își dorește pentru viitorul fiicei

Care este cea mai mare povață sau sfat pe care l-ai primit vreodată de la tatăl tău?

Aurelian Temișan, totul despre familie și carieră. Când am plecat de acasă am plecat cu un bagaj de sfaturi și de vorbe grele pe care, ușor-ușor, le-am  comparat cu realitatea pe care o trăiam aici, în București, iar una din acele vorbe e următoarea:

„Ai grijă că meseria asta e ca o pâine bine rumenită, frumos mirosind, pe care dacă o deschizi și nu ești atent și muști  din miez, s-ar putea ca miezul să nu fie făcut și să ai probleme!”. Ceea ce e foarte adevărat pentru că de afară multe arată foarte bine și când intri în bucătăria meseriei respective, și acum vorbim strict de muzică, bucătăria nu e cea mai fericită dar contează cum te raportezi   față de cel de lângă tine,  față de cel din fața ta și față de  scena pe care stai de fiecare dată în fața publicului.

Dora a împlinit recent 13 ani! Ce simți când te uiți la ea și vezi că este acum aproape cât tine de înaltă?

Da! Dora a împlinit o vârstă frumoasă, 13 ani! Slavă Cerului că nu e cât mine de înaltă! Atât i-ar trebui, să aibă 1.93 metri înălțime. Și așa, pentru 13 ani e foarte bine, la 1,71 cm, e cât Monica! Uitându-mă la ea îmi dau seama că într-adevăr trec anii pe care peste mine nu-i simt ca energie, ca vibe, ca tot.  Mă simt în formă, dar uitându-mă la Dora, constat că nici eu nu mai sunt cel de ieri cum nici ea nu mai e cea care era acum câțiva ani de zile, atunci când nu avea nicio grijă, râdea toată ziua, alerga și se juca în parc.

Aurelian Temișan: „Uitându-mă la Dora, constat că nici eu nu mai sunt cel de ieri”

A început și la ea conștientizarea a ceea ce e, „obligațiile” vizavi de școala pe care o are și de ceea ce vrea să facă  după clasa a 8-a, ce fel de liceu  vrea să urmeze. Sunt fericit când o văd, suntem liniștiți când plecăm împreună undeva cu Monica dar aceste vacanțe sunt din ce în ce mai rare pentru că, cu fiecare an care trece, își ia un dram de libertate în plus și alege dacă să meargă cu noi sau să meargă într-o tabără în care suntem sau nu suntem profesori pentru cursanți.

Ce cadou a primit Dora din partea ta și a Monicăi?

Aurelian Temișan, totul despre familie și carieră. Își dorea de foarte mult timp, la telefonul pe care îl are, niște căști care să fie compatibile, a mers foarte mult pe căștile noastre cu fir care sunt mult mai sănătoase decât toate aceste  „dopuri” care intră în urechi dar care se aud mult mai fidel decât cele cu fir și i-am făcut cadou și eu și Monica o pereche de căști așa cum și le dorea ea. S-a bucurat enorm pentru acest cadou, nu se aștepta. În rest, au mai fost și altele pe care le-a primit și timp de 3 zile, cât a ținut sărbătoare ei, o dată cu fetele la noi acasă, o dată la  restaurant și o dată cu familia, a tot primit cadouri.

Ce îți dorești pentru fiica ta și viitorul ei?

Îmi doresc în primul rând să fie sănătoasă și să aibă mintea la purtător și să ia alegerile bune pentru că noi o susținem dar nu îi impunem. Îi spunem unde nu credem că e bine, chestii care sunt demonstrabile, unele s-au și demonstrat între timp, dar dacă tu îi spui copilului „nu da cu capul de prag că te doare”, și el vrea să dea cu capul, mai bine îl lași să dea cu capul ca să se convingă singur că a doua oară nu trebuie să mai facă asta. Îmi doresc să aibă dramul ăla de noroc, de care are nevoie fiecare dintre noi ca să poată să își pună în aplicare și să își îndeplinească visurile.

Cât de pregătit ești pentru momentul în care Dora o să vină la ușă cu un băiat și o să ți-l prezinte ca pe iubitul ei? Cum crezi că o să reacționezi dacă te va lua prin surprindere și nu te pregătește înainte?

E o întrebare care ține de viitor, nu vreau să anticipez această reacție, lăsăm să vedem în ce fel va apărea cu el, dacă va fi, când va fi, dacă mă va pune în temă înainte sau dacă va vrea să ne ia prin surprindere, așa că am prea multe lucruri de făcut în prezent, ca să stau să mă gândesc cum aș putea reacționa. Nu-mi pot face planuri pentru așa ceva.

De unde vă luați, tu și Monica, energia și forța de a merge mai departe cu atâta încredere, profesionalism și dedicare?

Eu cred că energia vine din reacțiile celor care primesc actul nostru artistic, fie  că e concert sau fie că e piesă de teatru. Oricâtă oboseală este în spatele muncii unui act artistic, în momentul în care încununarea înseamnă aplauze și zâmbete și urale și chemări la bis,  atunci toată oboseală se șterge și bateriile sunt reîncărcate ca să poți merge mai departe, să faci următorul act artistic. Cu voia bunului Dumnezeu o să mai avem energie încă 30-40 de ani! Sunt optimist, nu?

Voi nu vă supărați niciodată unul pe celălalt? Țineți la supărare sau vă împăcați repede?

Aurelian Temișan, totul despre familie și carieră. „Supărările” noastre sunt de cele mai multe ori cele care țin de pregătirea unui act artistic și nu sunt supărări sunt mici contradicții care de fapt nasc progresul. Eu am o părere, ea are o părere, ne contrăm până când găsim varianta de mijloc ca să fie bine pentru  ambele părți și atunci mergem mai departe. Nu ținem la supărare pentru că e viața prea scurtă să stăm supărați unul pe celălat și avem prea multe de făcut în același timp.

În 51 de ani e ceva ce nu am aflat sau nu știm încă despre AurelianTemișan?

Din punct de vedere artistic poate că încă mai sunt valențe pe care nici eu nu știu că le am și ușor-ușor  le descopăr. În cei 34 de ani de scenă cam jumătate dintre ei, ultima jumătate, 17, sunt dedicați scenei și din punct de vedere al actorului Temișan nu am crezut când am făcut  „Chicago” că din musicalul respectiv voi merge mai departe  și cu piese de teatru în care  nu voi scoate o notă muzicală. Iată că suntem la a patra producție pe care compania  de teatru independentă Concordia,  compania Monicăi și a mea,  le produce, piese de teatru în care jucăm, piese de teatru la care vă invităm să ne vedeți  în toată splendoarea noastră de artiști și de actori pe scenă.

Acum câteva zile ați avut premiera spectacolului „Sistemul perfect”, în care a jucat și Kira Hagi și chiar ți-a dat câteva replici! Cum a fost, mai ales că Regele Fotbalului, Gheorghe Hagi a fost în sală și a venit la voi la sfârșitul spectacolului?

Vă așteptăm și la „Sistemul perfect”, o piesă de teatru care nu este a companiei noastre dar jucăm cu aceeași mare plăcere și eu și Monica și Cosmin Vijeu iar cu noi pe scenă mai e Ovidiu Cuncea, Silviu Biriș și Kira Hagi. Cât despre Kira, eu nu am  avut-o pe scenă pe Kira Hagi, eu am avut-o pe Sophie, cea căreia i-am dat replica așa cum trebuia să-i dau replica, eu, domnul Ribadier, stăpânul casei. La final sigur că m-am văzut cu Gică, ne-am îmbrățișat, ne-am pupat și am făcut și poze și am dat-o din aceste poze evident în discuția  despre fotbal, că până la urmă rămâne Regele  Fotbalului din România. E o plăcere să joci lângă un copil atât de talentat și de dulce și de muncitor cum e Kira și abia așteptăm următoarea reprezentație a piesei „Sistemul perfect”!

Va așteaptă o perioadă aglomerată până la sfârșitul anului! Tu și Monica aveți o companie de teatru independentă. Cât de greu este pentru un actor/artist să își susțină singur spectacolele?

Aurelian Temișan, totul despre familie și carieră. Nu e ușor deloc ceea ce facem, toți cei care au o companie de teatru independentă își dau seama și știu mai bine cu ce ne confruntăm, statul nu este cel mai maleabil când e vorba de  taxe și de impozite la cei care  produc acte artistice în mod  independent și nu sunt susținuți de stat  dar trecând peste aceste probleme, care nu sunt mici, sunt mari și ne mănâncă parte din energie, ne bucurăm să putem crea  astfel de momente speciale cu care să apărem în fața iubitorilor de teatru și de muzică.

Din postura de jurat a emisiunii “Te cunosc de undeva” cum îți merge? Când începeți filmările?

Abia aștept să înceapă emisiunea „Te cunosc de undeva”, să începem filmările, să ne relaxăm din nou, văzând colegi de-ai noștri atât de talentați, care se transformă de la o săptămână la alta. Sezonul 20 al emisiunii „Te cunosc de undeva” se anunță a fi o  încununare a acestor 12 ani de filmări, un sezon care anunță o cifră rotundă și în care și noi, jurații, sperăm să fim luați prin surprindere de surprizele pregătite de către echipa de producție!

Publicat: 12 nov. 2023, 15:46 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă