Europa, amenințată de al doilea val de coronavirus? În farmaciile din Franța se fac teste rapide pentru Covid-19

Publicat: 06 Aug. 2020, 13:23 Arhiva

Pandemia de coronavirus a creat foarte multă panică în rândul oamenilor, iar în anumite părți ale globului a reușit să dea peste cap sistemul de sănătate. Acum, Europa s-ar afla în fața unei amenințări: al doilea val de infectări cu noul coronavirus.

Totuși, mai multe state europene se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus. De exemplu, în Franța, farmaciile au primit autorizație pentru a efectua teste de orientare rapidă de diagnostic – TROD, care permit să afle repede dacă o persoană a produs în organism anticorpi împotriva SARS-Cov-2, noul coronavirus. Această măsură este aplicabilă până la 30 octombrie, arată Adevărul.

„În mod excepţional (…) farmaciştii (…) pot efectua teste de orientare rapidă a diagnosticului pentru detectarea anticorpilor împotriva SARS-CoV-2”, indică textul decretului publicat în Jurnalul Oficial.

Ce sunt testele serologice TROD

Nu mulți au auzit de astfel de teste, așadar vă oferim o explicație, potrivit specialiștilor. Testele serologice TROD constau în prelevarea unei picături de sânge prin înţeparea pielii, de obicei la vârful degetului, apoi punerea ei în contact cu un reactiv, așteptând apoi rezultatul. Acesta vine în doar câteva minute. Până ca farmaciile din Franța să primească o astfel de autorizație, testele erau făcute într-un laborator de analize medicale.

Specialiștii continuă explicațiile, spunând că un test TROD pozitiv relevă faptul că o persoană a fost expusă la virus și a dezvoltat sau se află în dezvoltare un răspuns imun.

Testul din farmacii costă 20 de euro și are abilitatea de a detecta dacă un om a fost infectat cu noul coronavirus în urmă cu +3 săptămâni. Dacă o persoană s-a infectat, de exemplu, la plajă sau în alt loc, cu o săptămână în urmă, testul nu poate arăta un astfel de rezultat.

Pe de altă parte, Franța nu e singura care se confruntă cu un număr mare de infectări. Și alte state europene se află în această situație: Germania, Belgia, Spania, Croația, dar și România.

Publicat: 06 Aug. 2020, 13:23 Arhiva
Pe aceeași temă