Eclipsă totală de lună. De unde va putea fi urmărit fenomenul astronomic

Publicat: 26 May. 2021, 11:10 Life
Eclipsă totală de lună. De unde va putea fi urmărit fenomenul astronomic

Singura eclipsă totală de lună din acest an va avea loc în 26 mai, în același timp cu „superluna sângerie”. În acest moment din an, luna este la cea mai mică distanță de Pământ, potrivit Space.com.

Deoarece va avea loc la prânz, la ora României, nu va fi vizibilă de la noi din țară. Ea va putea fi urmărită în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală.

Luna plină va părea mai mare decât de obicei, deoarece se va afla la perigeu (cea mai apropiată distanță de Pământ). În momentul în care va intra în conul de umbră al Pământului, va avea o culoare roșiatică.

Pentru cei care nu sunt în zonele în care eclipsa este vizibilă, vor fi disponibile mai multe live-streamuri pe internet.

Observatorul Lowell – unde a fost descoperită planeta pitică Pluton – va transmite imagini în direct ale eclipsei. Acestea vor fi diponibile de la mai multe telescoape din Flagstaff, Arizona. Transmisiunea va începe la 12.30. Echipa de acolo va face și un curs online despre Lună și eclipse.

Observatorul Griffith din Los Angeles a anunțat că, dacă vremea o va permite, va transmite în direct imagini începând cu ora României 11.45, cu doar două minute înainte de începerea fazei penumbrale a eclipsei de Lună. Transmisia se va încheia la ora 04.00, după ce se va încheia ultima fază a eclipsei.

Luna plină din 26 mai are pe axa Gemeni – Săgetător

Eclipsa totală de Lună va fi vizibilă în regiunile sudice, în Australia, sud-estul Asiei, Canada, mare parte din SUA și America Centrală. Pentru astronomi va fi una dintre cele mai frumoase eclipse ale anului, datorită culorii roșii pe care o va căpăta Luna. Luna plină va părea mai mare decât de obicei, iar în momentul eclipsei, când Luna va intra în conul de umbră al Pământului, ea va fi luminată doar de radiațiile portocalii-roșiatice ale luminii solare.

Sursa foto: Pexels.com

Publicat: 26 May. 2021, 11:10 Life
Pe aceeași temă