Vesna Vulovic a fost singura singura persoană din lume care a supravieţuit unei căderi de la o altitudine de 10.000 de metri după ce s-a aruncat dintr-un avion. Aceasta lucra ca insotitoare de bord in anul 1972 si zbura pentru liniile aeriene iugoslave.
In timpul unui zbor, cand avionul se afla in coliziune directa cu lantul muntos din fosta Cehoslovacie, Vesna Vulovic a facut un gest la care nimeni nu se astepta. Femeia s-a aruncat din avion, de la 10.000 m altitudine, fara parasuta! Era disperata sa isi salveze viata, informeaza The Guardian.
Surprinzator, aceasta a scapat. Dar toti cei 27 de oameni din avion au murit in urma exploziei care a avut loc in momentul in care aeronava s-a izbit in munti. Aceasta nu a avut acces la parasuta deoarece se afla in spatele avionului, blocata.
Din fericire pentru ea, in cadere s-a lovit de cateva crengi de copaci care au aruncat-o intr-un strat mare de zapada. Un padurar i-a auzit apoi tipetele disperate si a reusit sa o repereze, ducand-o de urgenta la spital.
Vesna Vulovic a stat 10 zile in coma, pe un pat de spita, cu doua coaste rupte, pelvisul si craniul fracturat. In acea perioada, cei care anchetau cazul au sustinut ca la bord a fost amplasata o bomba in timpul escalei din Copenhaga. Nicio persoana nu a fost arestata dupa incident.
O perioada, insotitoarea de bord a fost paralizata de la brau in jos, dar recuperarea a ajutat-o sa isi revina. Vesna Vulovic s-a reangajat in cadrul liniilor aeriene, avand de aceasta data un post la birou. Femeia sustine ca nu si-a reamintit toata viata momentul in care a avut loc accidentul sau in care padurarul a salvat-o.
Aceasta sustinea in 2008 ca isi aduce aminte doar de momentul in care saluta oamenii care s-au ambarcat in avionul in care ea lucra, pentru ca mai apoi sa se trezeasca in spital. Vesna Vulovic a intrat in Cartea Recordurilor in 1985 dupa ce a devenit singura femeie din lume care a supravietuit unei caderi fara parasuta, de la 10.000 m altitudine.
Insotitoarea de zbor a murit in anul 2016, la varsta de 66 de ani, in apartamentul sau din Belgrad, Serbia.
In anul 2009, doi detectivi din Praga au lansat o ipoteza cum ca avionul a fost confundat cu inamici si a fost atacat de fortele aeriene cehoslovace. Peter Hornung şi Pavel Theiner au declarat că nava a fost atacată de către naţionalişti din Croaţia.