Durerea în talpă și călcâi. Medicul ortoped îți spune la ce trebuie să te gândești atunci când ai astfel de simptome

Publicat: 02 ian. 2021, 11:22 Autor: ileana.ghinea Life
Durerea în talpă și călcâi. Medicul ortoped îți spune la ce trebuie să te gândești atunci când ai astfel de simptome

„Durerile în călcâi sau în talpa piciorului sunt simptome incriminate de mulți dintre pacienții din zone ortopedie/traumatologie. Acest gen de patologii pot ascunde mai multe cauze, legate fie de sănătatea mușchilor, a tendoanelor sau a osului”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Specialistul ortoped face o clasificare clară a patologiilor care pot fi traduse de aceste dureri la nivelul tălpii și al călcâiului.

Cauze frecvente care produc dureri la nivelul tălpilor?
– Fascita plantată (inflamația fasciei plantare) – Apare o inflamație în structura fasciei și se produce, de regulă, din cauza suprasolicitării prin activitate fizică exagerată sau fără încălzire adecvată.

– Fascita cronică apare din unei deformități ale piciorului care solicită fascia cum ar fi piciorul plat.

– Pinteni calcaneeni sau ciocurile de la nivelul călcâiului care apar în călcâi ca o formă ascuțită pot provoca disconfort indirect în zona călcâiului, în special atunci când pacientul merge foarte mult pe jos.

În ce categorie de vârstă se încadrează preponderent pacienții care incriminează astfel de dureri?
Durerile pot apărea la orice vârstă, însă categoria femeilor cu vârsta de peste 50 de ani este statistic cea mai puternic afectată, urmată apoi de persoanele tinere care fac sport excesiv sau care suferă de o deformitate a piciorului.

Care sunt simptomele care pot duce cu gândul că durerea de la nivelul tălpii sau al călcâiului poate să fie semnul uneia dintre patologiile amintite mai sus?
Există, este adevărat, o serie de particularități la care trebuie să fim atenți. De cele mai multe ori, aceste dureri sunt accentuate la mers și în ortostatismul prelungit. De asemena, aceste simptome pot fi completate de o senzație de arsură și de o inflamație locală.

Când e cazul să ne adresăm medicului în cazul acestor dureri?
Orice durere, care apare în mod frecvent sau este legată de o activitate anume, reprezintă o problemă care necesită vizita la medicul ortoped, pentru a identifica cauza care poate ascunde cel puțin 10 motive diferite.

Ce investigații sunt necesare pentru stabilirea cauzei?
După examenul clinic atent în ortostatism și clinostatism, se efectuează diferite teste locale ale piciorului, iar apoi medicul va decide dacă e nevoie de o radiografie, ecografie sau un RMN, apoi ulterior se poate completa examinarea cu analiza mersului, pentru a identifica unele probleme legate de un dezechilibru al punctelor de sprijin ale piciorului și suprasolicitarea acestuia.

Cum pot fi ameliorate?
Tratamentul variază în funcție de tipul de afecțiune și are la baza 2 principii:

– reducerea simptomelor prin: fizioterapie și kinetoterapie, exerciții speciale de stretching, infiltrații locale cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) care ajută la regenerarea mai rapidă a țesutului afectat.

– prevenirea reapariției prin purtarea de talonete personalizate sau încălțăminte personalizată, care ajută la corecția modului în care călcăm.

Publicat: 02 ian. 2021, 11:22 Autor: ileana.ghinea Life
Pe aceeași temă