Dupa Invierea lui Iisus, toti apostolii au crezut in miracol, mai putin Toma.
Duminica Tomii. Cum se explică această necredinţă a lui? Mintea lui era asemeni materialistilor care au nevoie de ceva palpabil in care sa creada. Dar nu avea aceasta gandire in permanenta, ci doar acest miracol a fost greu de perceput de catre Apostolul Toma. De unde vine si vorba ‘Toma Necredinciosul”.
Apostolul Toma avea o minte agera, ascutita. Si a dat dovada de acest lucru in nenumarate randuri, mai ales cand Iisus Hristos a mers in Betania. Acolo l-a inviat pe Lazar care era mort de patru zile. Ucenicii lui s-au speriat: Rabbi, nu de mult iudeii Te căutau să Te ucidă cu pietre, si Tu din nou mergi acolo?
Dar Apostolul Toma a spus: Să mergem să murim si noi impreună cu El! Cu toate ca a vazut miracolul invierii lui Lazar, Toma nu a crezut in invierea lui Iisus. Asta pana cand nu a vazut cu ochii lui, evident. Atunci când Toma L-a văzut pe Domnul înviat şi a pus degetele lui în rănile cuielor, a exclamat cu încântare: Domnul Meu şi Dumnezeul Meu!
Asa ca, duminica, Apostolul Toma a vazut cu ochii lui si a crezut. Se sarbatoreste in prima duminica dupa Paste. Are obiceiuri frumoase si vechi de care unii romani inca tin cont. Duminica Tomii incheie Saptamana Luminata. In aceasta zi sunt cinstiti mortii si, in Banat, femeile pun pachete cu pomeni pe ape curgatoare.
In Duminica Tomii, copiii impletesc cosuri din nuiele in care se vor pune ouale rosii vopsite in ajun. In aceasta zi, junii brasoveni defileaza in centrul orasului. Este o traditie veche de sute de ani care inca se pastreaza. Duminica Tomii se mai numeste si Pastele Mortilor sau al Blajinilor.
Blajinii sunt oameni pasnici care nu fac rau. Acestia s-ar afla la varsarea Apei Sambetei in Sorbul Pamantului. Sunt anuntati de oameni de venirea Pastelui prin aruncarea cojilor vopsite in ape. Pentru ca ajung cu intarziere la ei, sarbatoresc Pastele cu o saptamana dupa crestini.
In Duminica Tomii, credinciosii isi plang mortii la morminte si apoi intind mese. Fie in cimitir, fie in biserica sau in aer liber. Traditia spune ca, in aceasta zi, oamenii stau la masa alaturi de sufletelor celor plecati dintre noi. Impreuna cinstesc invierea Mantuitorului, informeaza Romania Tv.
In aceasta zi sfanta nu se fac treburi in casa sau la camp. nu se spala, nu se coase, nu se face curat. Nu e bine sa te certi sau sa spui cuvinte urate. Nu este bine sa vorbesti rau despre morti.