Dulceața de gutui rase. Cea mai simplă rețetă
Rețeta de dulceață de gutui rase este una foarte simplă, pe care oricine o poate face acasă, fără prea multă bătaie de cap. Secretul este să avem niște gutui bine coapte și gustoase, iar succesul va fi garantat.
Rețetă dulceață de gutui rase
Ingrediente dulceață de gutui rase
- 1 kg de gutui spălate şi rase prin răzătoarea mare
- 1 litru de apă
- 60 ml de suc de lămâie
- 1 lingură de coajă de lămâie
- 600 de grame de zahăr
Mod de preparare dulceață de gutui rase
Spălați gutuile pentru dulceață și tăiați-le în două sau în patru, apoi daţi-le prin răzătoare cu tot cu coajă..
Litrul de apă puneți-l într-o oală mare (de minimum 5 litri) și, când începe să fiarbă adăugaţi gutuile date prin răzătoare, zeama de lămâie şi coajă de lămâie. Lăsați gutuile să fiarbă astfel, la foc mic, până se înmoaie. Aproximativ 15 minute.
După cele 15 minute, puneți și zahărul și lăsați să fiarbă în continuare, la foc mic. Lăsaţi oala fără capac şi amestecaţi din când în când până ce dulceaţa capătă o culoare cărămizie şi se îngroaşă, însă nu mai puțin de 30-50 de minute.
Turnaţi dulceaţa de gutui rase în borcane fierbinţi, sterilizate anterior, şi acoperiţi-le cu un prosop. Este foarte important ca borcanele să nu fie reci atunci când punem gemul de gutui fierbinte în ele, pentru că riscăm ca acestea să se crape.
Cum se sterilizează borcanele pentru dulceața de gutui rase
Cea mai simplă variantă de a steriliza borcanele este să ai un sterilizator în genul acelora pentru bebeluși. Dacă nu ai însă un astfel de aparat, poți utiliza mai multe variante pentru a steriliza borcanele pentru dulceața de gutui: sterlizarea în apă (pe aragaz), la cuptor, la microunde sau în mașina de spălat vase, dacă ai una.
Un borcan de sticlă poate fi utilizat de mai multe ori, și este ideal să pui dulceața de gutui rase într-un astfel de recipient, dar cu condiția de a-i pune mereu capace noi. Iată care sunt pașii de urmat:
- Curățare și sterilizare borcane pentru dulceața de gutui rase. Pe foc. Spală borcanele cu apă și detergent, clătește-le bine și apoi așază-le într-o cratiță mare, pe fundul căreia ai pus un șervet curat. Lasă să fiarbă apa cam 10 minute, stinge focul și apoi lasă-le încă 10-15 minute. Se scot pe un șervet curat. Le mai poți pune pe tava de la cuptor, spălate bine, cu gura în sus.
- Le lași cam 15-20 de minute (fără capace), la 150 de grade, apoi le scoți cu tot cu tavă și le poți umple cu produsul fierbinte. Capacele le vei spăla cu apă fierbine și apoi le vei șterge cu un șervet curat înainte de a le pune peste dulceața de gutui rase
- Le mai poți steriliza la cuptorul cu microunde. Cuptorul cu microunde sterilizează imediat. Sunt suficiente două minute ca un borcan să fie steril. Doar că nu poţi pune prea multe borcane în cuptorul cu microunde. Capacele se sterilizează separat, în apă care fierbe.
- Sterilizarea în mașina de spălat vase, pentru cine are. Se așază borcanele și se aplică un ciclu scurt de spălare cu detergent, apoi se alege un program de spalăre la temperaturi mari, de 65°-70° fără a adăuga detergent.
Citește și: Reteta dulceata de capsuni fara conservanti. Copiii o vor adora