Dulceață de ceapă roșie. Cum o prepari și ce beneficii are
Dulceață de ceapă roșie poate fi servită alături de fripturi de tot felul. Gustul său deosebit va încadra minunat alături de o rață la cuptor, spre exemplu, dar și carnea de vânat sau chiar de porc. Dulceața de ceapă se poate face și din ceapă albă, doar că aceea roșie are o culoare mai deosebită și va arăta minunat pe platourile cu aperitive, lângă brânzeturi de diverse sortimente.
Rețetă de dulceață de ceapă roșie
Ingrediente:
- 300 ml vin negru
- 50 ml oțet balsamic
- 5 lingurițe de ulei
- 400 g zahăr
- 1 kg ceapă roșie
- scorțișoară
- chimen
- nucșoară
- ienibahar
- coriandru
Mod de preparare:
Cureți ceapa și o speli. Apoi o tai feliuțe, nici prea mici, nici prea mari și o stropești cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Pregătești un vas încăpător cu fundul gros, ce poate fi pus pe foc, încingi uleiul și caramelizezi 5-6 linguri de zahăr, amestecând continuu, până obții o culoare bej.
Adaugi ceapa peste caramel și o călești până devine sticloasă, amestecând din când în când. Când ceapa este sticloasă, stingi cu vinul negru, adaugi restul de zahăr, oțetul balsamic, condimentele și fierbi până se leagă siropul, la foc moderat, cam 30-45 de minute. Dulceaţa de ceapă roşie este gata când începe să se caramelizeze.
Pui dulceața de ceapă roșie fierbinte în borcanele sterilizate și le întorci pentru câteva minute cu gura în jos.
Dulceață de ceapă cu ardei iute
Atât dulceața de ceapă, cât și dulceața de ardei iute sunt adevărate delicii culinare, iar combinația dintre cele două este absolut savuroasă, mai ales pentru cei care agreează combinațiile de dulce și picant.
Ingrediente:
- 3o0 g ceapă tocată
- 500 g ardei kapia rosii curățați
- 200 g ardei iuti rosii curățați de cotoare și semnințe
- 500 ml oțet de 9 grade
- 500 g zahăr brun
Mod de preparare:
Ceapa tocată se pune în 200 ml de oțet să dea câteva clocote, cam vreo 2-3 minute. Se scurge oțetul și se adaugăt într-un vas împreună cu celelalte 300 ml și zahărul brun și se pun la fiert pentru vreo 20 de minute că să se lege puțin că orice sirop.
Se mută într-un vas mai mare, se adaugă ardeii toți tocați cubulețe cam de 5 mm. Apoi se adăugă și ceapă în sirop și se fierb la foc mediu cam 30 de minute.
Puneți 2-3 picături pe o farfurioară la rece și dacă rămân pe farfurie și nu se preling, este gata.
Citește și: Dulceață de gutui. 5 rețete parfumate, fără conservanți
Dulceață de ceapă roșie beneficii
Ceapa este considerată de către mulţi ca fiind un antibiotic natural ce ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală.
Ceapa conţine sulf, care are un rol protector asupra ficatului mai ales atunci când combinăm, de exemplu, o salată de legume cu ceapă la o friptură de vită. Acest mix se pare că este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor către creier şi sistemul nervos în general, asigurându-se, astfel, o stare psihică echilibrată.
Ceapa are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare – de efect pentru gută şi artrită, antiseptice – luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene şi carminative – de efect pentru constipaţie şi balonări.
Citește și: Dulceața de gutui rase. Cea mai simplă rețetă