Dubaiul câștigă primele sale trei stele MICHELIN, iar Trèsind Studio face istorie și Björn Frantzén stabilește un nou record culinar

Publicat: 25 mai 2025, 12:53 Autor: Loredana Dumitrașcu Arhiva
Dubaiul câștigă primele sale trei stele MICHELIN, iar Trèsind Studio face istorie și Björn Frantzén stabilește un nou record culinar
  • Ediția din acest an a inclus 119 restaurante din 35 de bucătării, o creștere de 72,5% față de ediția inaugurală din 2022
  • Trèsind Studio devine primul restaurant indian din lume care primește trei stele MICHELIN, făcând istorie în industria gastronomică
  • Björn Frantzén este acum primul bucătar din lume care deține trei stele MICHELIN pentru trei restaurante diferite, cu cea mai recentă recunoaștere pentru FZN by Björn Frantzén din Dubai
  • Selecția Ghidului MICHELIN Dubai 2025 include, de asemenea, două noi restaurante One MICHELIN Star și cinci noi restaurante Bib Gourmand

 

MICHELIN a dezvăluit cea de-a patra ediție a Ghidului său anual MICHELIN Dubai în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Downtown Dubai și în cadrul căreia au fost desemnate primele restaurante din oraș care au primit trei stele MICHELIN. Ghidul MICHELIN Dubai din acest an, un ghid gastronomic dedicat care prezintă cele mai bune localuri și talente din oraș, include un total de 119 restaurante, ceea ce indică o creștere de 72,5% de la ediția inaugurală a ghidului din 2022, când au fost evidențiate 69 de localuri. Cu rezultatele determinate de inspectorii MICHELIN, creșterea numărului de restaurante selectate reflectă scena culinară diversă și în creștere rapidă din Dubai.

În plus față de creșterea generală a localurilor selectate, două restaurante au primit trei stele MICHELIN pentru prima dată de la lansarea ghidului destinației în 2022, marcând un moment istoric în scena culinară din Dubai. Această distincție evidențiază o bucătărie excepțională, care merită o călătorie specială.

După ce a primit prima sa stea MICHELIN în 2022 și a doua în 2023, conceptul autohton Trèsind Studio, restaurantul emblematic al bucătarului Himanshu Saini, este acum primul restaurant indian cu trei stele MICHELIN din lume.

Chef Björn Frantzén, ale cărui restaurante Frantzén (Stockholm, Suedia) și Zén (Singapore) au primit deja trei stele, a adăugat încă una la colecția sa extinsă de stele MICHELIN, FZN by Björn Frantzén primind acum distincția. Acest lucru îl face singurul bucătar din lume care deține în prezent trei stele MICHELIN în trei restaurante diferite simultan.

Selecția 2025 din Ghidul MICHELIN Dubai:

 

  • 2 restaurante cu trei stele MICHELIN (1 promoție, 1 nou)
  • 3 restaurante cu două stele MICHELIN
  • 14 restaurante cu o stea MICHELIN (2 noi)
  • 3 restaurante cu o stea verde MICHELIN
  • 22 de restaurante Bib Gourmand (5 noi)
  • 78 de restaurante cu selecție MICHELIN (15 noi)

De asemenea, printre localurile selectate în ediția 2025 se numără trei restaurante cu două stele MICHELIN și 14 restaurante cu o stea MICHELIN, orașul găzduind acum și 22 de restaurante Bib Gourmand și trei restaurante cu o stea verde MICHELIN. (Vedeți mai jos lista completă a restaurantelor).

Excelența Sa Issam Kazim, CEO al Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing (Visit Dubai), parte a Departamentului de Economie și Turism din Dubai (DET), a declarat: „Lansarea celei de-a patra ediții a Ghidului MICHELIN Dubai, inclusiv numirea primelor restaurante cu trei stele MICHELIN din oraș, marchează un alt moment esențial în călătoria Dubaiului ca destinație gastronomică de clasă mondială și este o dovadă a inovației îndrăznețe, a talentului extraordinar și a distincției culinare. Așa cum trei stele MICHELIN semnifică un restaurant care ”merită o călătorie specială„, același lucru este valabil și pentru Dubai ca destinație; de la celebrele restaurante locale la nume de renume mondial, acest peisaj gastronomic vibrant reflectă cu adevărat diversitatea și dinamismul unui oraș care își propune mereu să inspire lumea.”

Gwendal Poullennec, director internațional al Ghidului MICHELIN, a declarat: „Transformarea rapidă a Dubaiului într-un centru culinar global este o dovadă a diversității și excelenței sale. Orașul găzduiește acum 119 localuri recomandate de MICHELIN, fiind un far pentru iubitorii de gastronomie, care îi atrage să experimenteze cele mai bune tradiții culinare ale lumii, toate într-o singură destinație dinamică.”

Chef Himanshu Saini, Trèsind Studio, a declarat: „Suntem profund onorați să primim această recunoaștere extraordinară. A primi trei stele MICHELIN este o dovadă a pasiunii neîncetate a echipei noastre și a credinței în puterea de a spune povești prin mâncare. Scopul nostru a fost întotdeauna să prezentăm bucătăria indiană nu doar ca fiind nostalgică, ci ca fiind progresivă și demnă de cele mai înalte distincții culinare din lume. Trèsind Studio poate fi Trèsind Studio doar în Dubai. Nu poate fi la fel în niciun alt oraș din lume.”

Chef Björn Frantzén, FZN by Björn Frantzén, a declarat: „Această recunoaștere este o onoare incredibilă, nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga mea echipă. Primirea a trei stele MICHELIN pentru FZN este un moment de mândrie pentru noi și reflectă munca grea și creativitatea tuturor celor implicați. Întotdeauna am știut că vrem să lansăm un restaurant în Dubai, iar alegerea partenerului potrivit a fost primordială. Suntem recunoscători echipei Atlantis Dubai pentru că ne-a sprijinit călătoria și ne-a ajutat să dăm viață viziunii noastre.”

Dubai este cunoscut drept una dintre cele mai impresionante capitale culinare de pe glob, găzduind mii de restaurante și puncte de vânzare F&B, inclusiv branduri de renume mondial și autohtone. Peisajul divers satisface o serie de gusturi, preferințe și bugete variate, iar conform Raportului privind industria gastronomică din Dubai 2024, orașul se situează pe locul al doilea, după Paris, ca principală capitală gastronomică a lumii și a fost, de asemenea, desemnat unul dintre primele 10 orașe în care gurmanzii pot lua masa.

Ghidul MICHELIN, care sărbătorește anul acesta cea de-a 125-a aniversare, este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase autorități culinare din lume. Încă de la începuturile sale, a clasificat restaurantele în mod anonim printr-o abordare cu trei stele, în plus față de introducerea Bib Gourmand, care evidențiază opțiuni culinare accesibile de primă clasă. Steaua verde MICHELIN a fost introdusă în urmă cu cinci ani pentru a evidenția restaurantele care acordă prioritate sustenabilității în cadrul ofertelor lor.

Evoluția gastronomică a orașului a fost unul dintre principalii factori determinanți din spatele creșterii continue a turismului, Dubaiul primind 7,15 milioane de vizitatori internaționali în perioada ianuarie – aprilie 2025 – o creștere anuală de 7 % în comparație cu aceeași perioadă din 2024.

Selecția MICHELIN Guide Dubai 2025

Trei stele

  • FZN de Björn Frantzén (NOU)
  • Trèsind Studio (PROMOVAT)

Două stele

  • Il Ristorante-Niko Romito
  • Row on 45
  • STAY de Yannick Alléno

O stea

  • 11 Woodfire
  • Al Muntaha
  • avatāra
  • Cina oferită de Heston Blumenthal
  • Hakkasan
  • Hōseki
  • Jamavar (NOU)
  • La Dame de Pic Dubai
  • Manāo (NOU)
  • răsărit de lună
  • Orfali Bros
  • Ossiano
  • Smoked Room
  • Tasca de José Avillez

Green Star(s)

  • Boca
  • LOWE
  • Teible

Bib Gourmand

  • 21 Grame
  • 3Fils
  • Aamara
  • Al Khayma Heritage Restaurant
  • Bait Maryam
  • Berenjak
  • DUO Gastrobar – Creek Harbour (NOU)
  • DUO Gastrobar – Dubai Hills
  • Goldfish
  • Harummanis (NOU)
  • Hawkerboi (NOU)
  • Hoe Lee Kow
  • Indya de Vineet
  • Khadak (NOU)
  • Kinoya
  • Konjiki Hototogisu
  • REIF Japanese Kushiyaki – Dar Wasl
  • REIF Japanese Kushiyaki – Dubai Hills
  • Revelry
  • Shabestan
  • Sufret Maryam (NOU)
  • Teible

MICHELIN Special Awards 2025

  • Young Chef Award: Abhiraj Khatwani, Manāo
  • Sommelier Award: Shiv Menon, Boca
  • Service Award: Al Khayma Heritage Restaurant
  • Opening of the Year: Ronin

Pentru mai multe detalii despre aceste restaurante și alte restaurante incluse în Ghidul MICHELIN Dubai 2025, vă rugăm să vizitați: guide.michelin.com

Michelin Guide Dubai https://www.visitdubai.com/en/things-to-do/eat-and-drink/michelin

Un ghid pentru toate stelele: https://www.visitdubai.com/en/articles/a-michelin-guide-to-dubai

Câștigătorii Bib Gourmand: https://www.visitdubai.com/en/articles/dubai-best-bib-gourmands

Publicat: 25 mai 2025, 12:53 Autor: Loredana Dumitrașcu Arhiva
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×