Dr. Mihail Pautov, dezvăluiri despre beneficiile celui mai delicios desert de Crăciun: ”Ajută la sănătatea inimii”

Publicat: 17 dec. 2025, 10:25 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
Dr. Mihail Pautov, dezvăluiri despre beneficiile celui mai delicios desert de Crăciun: ”Ajută la sănătatea inimii”

Cozonacul este nelipsit de pe masa de Sărbători. Nu mulți români însă știu ce beneficii spectaculoase are acest desert tradițional pentru organismul nostru.

Mai precis, este vorba despre nucile, cacaua și stafidele din compoziție, benefice pentru organismul nostru. Consumat în cantități moderate, cozonacul la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardivasculare.

„Cozonacul e o pâine dulce, tradițional românească, preparată cu nuci, cacao și stafide. Pâinea aia nu are neapărat beneficii, dar nucile, cacaua și stafidele au multe beneficii. Nucile sunt bogate în acizi grași, vitamina E și fotisteroli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind, astfel, la sănătatea inimii și la reducerea riscului de boli cardivasculare, doar că această proprietate antiinflamatorie ajută efectiv în tot corpul. De asemenea, nucile conțin minerale precum magneziu și seleniu, care sunt esențiale pentru funcționarea normală a celulelor și a sistemului nostru imunitar”, a spuus doctorul Mihail Pautov pe rețelele de socializare. 

Dr. Mihail Pautov, dezvăluiri despre beneficiile celui mai delicios desert de Crăciun

Totodată, o felie din acest delicios desert tradițional contribuie și la sănătatea creierului, mai spune Dr. Mihail. Concret, tot cacaua este cea care îmbunătățește funcția cognitivă și oferă, implicit, o varietate de beneficii.

„Acum, consumul de cozonac poate fi benefic și pentru sănătatea creierului și asta e extraordinar, deoarece cacaua conține flavonuide, care au proprietăți neuroprotectoare și pot îmbunătăți funcția cognitivă, care este practic felul în care gândim, simțim lucrurile, felul în care creierul procesează tot ce facem în fiecare zi și dacă îmbunătățim puțin această funcție, tot corpul începe să se simtă mai bine. Poftă bună la mâncat responsabil, maxim o felie de cozonac, de preferat după o masă și nu între mese”, a continuat doctorul Mihail.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 17 dec. 2025, 10:25 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×