Doliu. A murit Preotul Ioan Ică senior. Bărbatul era infectat cu noul coronavirus

Publicat: 14 apr. 2021, 08:00 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Este doliu pentru Biserica Ortodoxă Română. Preotul Ioan Ică s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, după ce a fost infectat cu noul coronavirus. Acesta era unul dintre cei mai importanți dogmatiști.

Părintele profesor Ioan Ică senior a murit la vârsta de 89 de ani. Acesta contractase noul coronavirus, iar organismul lui, din păcate, a cedat. Părintele Ioan Ică senior a fost unul dintre cei mai importanți dogmatiști ai Bisericii Ortodoxe Române și a avut aproape 40 de generații de absolvenți ai Facultății de Teologie, arată ziarulunirea.ro.

”Părintele a fost un mare dogmatist, în tradiţia lui Dumitru Stăniloae şi Isidor Todoran. Potrivit experienţei mele în acest domeniu, a fost unul dintre cei mai importanţi ecumenişti al Bisericii noastre, mai ales în contextul dialogului ecumenic cu Bisericile Luterane. Între colegii de generaţie profilaţi şi pe teologie ecumenică s-a distins nu doar printr-o bună cunoaştere a poziţiei ortodoxe într-o problemă aflată în discuţie, ci şi prin aprofundarea învăţăturii de credinţă a partenerilor de dialog. În felul acesta a contribuit hotărâtor la cristalizarea unor puncte de convergenţă dintre învăţătura de credinţă a Bisericii noastre şi cele ale altor confesiuni creştine”, este anunțul făcut de preotul profesor Dorin Zosim Oancea.

Părintele Ioan Ică senior a fost colaborator al fostei securități. În anul 1975, bărbatul a fost recrutat în calitate de colaborator, semnând un angajament sub numele conspirativ ”Lucian Popescu”. El a fost recrutat pentru ”supravegherea informativă a cetăţenilor străini care vizitează Institutul Teologic Ortodox şi Mitropolia Ortodoxa din Sibiu”.

Părintele Ioan Ică senior, iubitor al credinței

Părintele Ioan Ică senior a iubit învățătura și legătura cu Dumnezeu. S-a născut în Sibiu, a fost angajat în serviciul contabilităţii la Institutul Teologic Universitar din Sibiu până la 1 decembrie 1967, când a fost numit suplinitor la lectoratul de limbi moderne: engleză, franceză şi germană. În anul 1968 a fost numit lector, apoi conferenţiar la discplina Îndrumări misionare, la 1 octombrie 1974. De asemenea, potrivit ziarulunirea.ro, Părintele Ioan Ică senior a fost numit profesor titular la Catedra de Teologie dogmatică şi simbolică doi ani mai târziu.

Ulterior, în 1994, Părintele s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Din 1991, era profesor asociat. În 1996, a fost ales șeful Catedrei de Teologie Pastorală şi Decan al acestei facultăţi, precum şi membru al Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, pentru legislatura 1996-2000. În anii universitari 1997-1998 şi 1998-1999 a predat Teologia Fundamentală şi Dogmatică ca Profesor asociat şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii 1 Decembrie 1918 din municipiul Alba-Iulia.

A fost decorat în 2002 de Președintele României cu Ordinul Naţional, Serviciu Credincios în gradul de cavaler.

Sursă foto: captură video Youtube

Publicat: 14 apr. 2021, 08:00 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă