Dieta cu zer, 'apa vindecatoare' a grecilor. A fost folosita secole la rand, dar in ziua de zi, zerul este considerat o ramasita.
Dieta cu zer este o sursa buna de proteine. Acest lichid contine probiotice si minerale esentiale. Zerul poate fi folosit intr-o cura de slabire sau in prevenirea si atenuarea unor afectiuni serioase.
Dieta cu zer iti va detoxifia trupul. Produsul contine antioxidanti, are efect antimicrobian si antiviral. Iti prezentam cateva beneficii pentru care trebuie sa incepi sa introduci zerul in alimentatia ta zilnica.
Zerul contine apa, lactoza (zaharul din lapte), minerale, vitamine, lactalbumină (un compus similar albuminei), urme de grasimi si o cantitate mare de proteine. Proteinele acestea au lanturi bogate de aminoacizi. 20% din proteinele din lapte ajung in zer. Studiile arata ca zerul intensifica sinteza proteinelor in organism. Este o sursa de energie pentru sportivi. Dieta cu zer ajuta si persoanele care au o activitate intelectuala solicitanta sau stresanta. Lactoferina, o proteină cu multiple valențe, are calități antiinflamatoare și antimicrobiene. Iar albumina serică bovină, un compus al proteinei din zer, susține globulele albe să lupte cu infecțiile și menține în parametri optimi nivelul colesterolului.
Zerul ajuta la intarirea functiei imune prin actiunea antioxidanta. Asta datorita cresterii nivelului de glutation, o polipeptida prezenta in celulele organismului uman. Mai este numita si ‘proteina vietii’. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti intracelulari. Glutationul imbunatateste detoxifierea ficatului si contribuie la metabolismul optim al fierului.
Lichidul contine acid orotic, cunoscut ca vitamina B13. Este buna pentru afectiuni hepatice si protectia florei intestinale. Previne imbatranirea prematura si e folosit ca adjuvant in screloza multipla. Probioticele din zer echilibreaza microflora stomacului, creste absorbtia substantelor hranitoare si atenueaza afectiunile digestive. Zerul contine minerale ca potasiu, fier, zinc, vitamina B2 (riboflavina).
Bucatarii il folosesc pentru a fragezi carnea, aromatiza produsele de panificatie sau ca baza pentru sosuri. Il poti bea simplu sau cu cereale. Il poti adauga in cafea, daca nu te deranjeaza gustul. Il poti adauga in alimentele pe care le prepari zilnic. Sau in sucuri groase de legume si fructe, cum sunt smoothieurile.
Il poti folosi ca sa fierbi pastele in el sau pentru a face supa. Il poti pune si in aluatul de paine de casa sau poti face clatite din el. Daca pui zerul in congelator, acesta poate rezista si jumatate de an.
Sursa: femeia.ro