Japonezii sunt cunoscuti in general pentru stilul de viata sanatos, optiunile foarte naturale in ceea ce priveste dieta, dar si longevitatea si putinele probleme legate de greutate.
Calugarii niponi se situeaza chiar la extrema, intrucat imbina o dieta foarte saracacioasa cu meditatia, rugaciunile, gandirea pozitiva, tehnici de concentratie si sport.
Elementele dietei calugarilor niponi se bazeaza pe trei ingrediente: orez simplu, muraturi din legume sau chiar fructe diverse si usturoi. Cu toate acestea, ei sunt extrem de activi, strabat pe jos kilometrii intregi si chiar se antreneaza cu elemente de arta martiala, extreme de solicitante.
De-a lungul vremii si multe persoane din zona asiatica au recurs la aceasta dieta in dorinta de a scapa de kilogramele in plus. Insa medicii specialisti atentioneaza ca ar trebui consultat medicul inainte de orice dieta restrictiva, cum este aceasta, si ca dieta nu ar trebui tinuta mai mult de 7- 10 zile.
Se fierb zilnic 500 de grame de orez de buna calitate, integral si dupa ce fiertura se raceste, se adauga cateva muraturi tocate, precum o gogonea, doua – trei buchetele de conopida, un castravete murat, un sfert de pepene mic sau o pruna murata, ori doua trei foi de varza murata. Poate fi ales si soiul de orez asa zis „lipicios”, negru, care are un continut caloric scazut si este foarte sanatos si gustos.
Cantitatile de muratura sunt la bunul simt, astfel incat sa nu aglomereze sau sareze prea mult orezul si amestecul sa aiba un gust placut. Deci in principiu, se aleg muraturile preferate sau se alterneaza zilnic, pentru diversitatea gustului.
Cei care iubesc ghimbirul murat il pot adauga in amestec. Acesta poate fi preparat acasa, amestecat in borcan cu celelalte muraturi, carora le imprumuta gustul usor picant; insa se gaseste si la supermarket in borcan, preparat dupa metode traditionale asiatice, chinezesti sau japoneze.
Muraturile pot fi inlocuite si cu legumele ca atare, crude ori fierte, insa japonezii le prefera pentru aportul lor de probiotice extreme de pretios, obtinut prin fermentatie.
Persoanele cardiace, hipertensive, supraponderale sau obeze, care trebuie sa slabeasca pentru a-si salva sanatatea si a reduce marea presiune asupra inimii de a iriga intregul sistem circulator supradimensionat, daca recurg la aceatsa dieta timp de 7-10 zile ar trebui sa desareze muraturile inainte de a le amesteca cu orezul si sa adauge alte legume simple, precum dovlecei fierti simpli.
In plus, pentru cei care ii iubesc aroma, se poate toaca o legatura de patrunjel proaspat si se amesteca in orez. Pentru cei care suporta gustul de usturoi, se adauga si unul-doi catei proaspeti de usturoi in amestec, pentru ajutorul pe care il ofera imunitatii si cresterii senzatiei de satietate.
Vestea buna este ca se poate consuma o lingura – doua sau mai mult din aceasta “mancare” ori de cate ori se iveste foamea si in afara celor trei mese principale.
Pentru a nu incarca caloric, dar pentru a aduce un plus de beneficii nutritionale, pentru cei care iubesc sashimi se pot alatura o data la doua zile, doar la una dintre mese 2-3 felii de sashimi de somon sau sashimi de ton.
In loc de muraturi poti alterna o zi cu frunze de salata verde, laptuci, baby spanac, castravete din care s-au curatat complet semintele.
Se poate aroma cu o lingurita de ulei de masline si daca nu puneti muraturi, puteti sara orezul cu sare roz de Himalaya sau alta sare preferati si va este indicata, cum este cea medicinala, cu continut de potasiu in loc de sodiu.
Sfatul calugarilor niponi este sa mancati incet, sa mestecati foarte bine fiecare lingurita de orez, de 20 de ori.
Pe parcursul dietei se bea multa apa si dupa fiecare masa principala un ceai verde, preferabil matcha, de calitate superioara, cu un continut important de polifenoli si antioxidanti, care accelereaza usor metabolismul si asigura un transit intestinal corect. Sunt persoane obeze sau supraponderale spre limita superioara care au reusit sa slabeasca in cele 10 zile de regim in jur de 10 kg.
Cura nu se recomanda mai des de o data la 6 luni! Daca aveti probleme grave de sanatate trebuie sa va sfatuiti cu medicul de familie inainte de a incepe o astfel de dieta, sa va faceti analizele si sa mergeti la cateva zile pentru o discutie cu acesta si monitorizarea tensiunii arteriale, pulsului, starii generale.