Desertul Faguri. Un fel de waffles belgiene, dar cu un gust specific românesc

14 02. 2020, 16:00

Celebrele waffles sau gofre au și o variantă românească. Fagurii pufoși și aromați sunt o adevărată binecuvântare pentru papilele gustative. Este un desert făcut din aluat, copt într-o formă specială și umplut cu ciocolată sau cu gem, în funcție de preferințele fiecăruia. În cazul în care vă decideți să preparați această bunătate care vă va aduce cu siguranță aminte de copilărie, trebuie să știți că există și un dezavantaj: este un desert destul de migălos, dar rezultatul final merită orice sacrificiu.

Fagurii, un desert ieftin și delicios

Desertul Faguri seamănă destul de mult cu gofrele, atât în ceea ce privește aspectul, cât și la gust. Inventate în Belgia, waffles au devenit rapid celebre în toată lumea, gătite în diverse forme și cu diferite arome. Acestea sunt coapte într-un aparat special, care le oferă forma specifică și pot fi servite simple sau cu diferite umpluturi. Pufoase și aromate, gofrele au urcat încet, dar sigur, în topul preferințelor când vine vorba de deserturi. În bucătăria românească, există de mult timp o prăjitură asemănătoare, numită sugestiv ”faguri”, datorită formei pe care o are. Este un desert ieftin, extrem de gustos, dar este nevoie de răbdare, atât pentru preparare, cât mai ales pentru a-l mânca. Iată o rețetă simplă de faguri, care va deveni cu siguranță una dintre prăjiturile preferate atunci când vreți să gătiți ceva dulce în casă.

Rețetă faguri cu cremă de cacao și nuci

Ingrediente pentru aluat:

  • 6 ouă
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri ulei
  • 12 linguri lapte
  • 24 linguri făină
  • puțină sare
  • 1 plic praf de copt
  • vanilie

Ingrediente pentru cremă:

  • 1 litru de lapte rece
  • 100 g nucă măcinată
  • 8 linguri zahăr
  • 8 linguri făină
  • 4 linguri cacao
  • 1 pachet de unt sau margarină
  • esență de rom

Mod de preparare aluat:

Amestecați ouăle cu tot zahărul și cu sarea. După aceea, puneți laptele, făina și uleiul. Aveți grijă ca acestea să fie adăugate puțin câte puțin, în timp ce amestecați. Praful de copt și vanilia se pun la final, după care omogenizați din nou până obțineți o compoziție cremoasă, dar mai groasă decât cea de clătite. Înainte de a pune compoziția în formă, aceasta trebuie să fie încinsă bine pe aragaz. Cu o lingură, adăugați aluat în fiecare formă, puneți capacul repede și lăsați să se coacă aproximativ câte un minut pe fiecare parte. Procedați așa până terminați toată compoziția. Lăsați fagurii să se răcească pe o farfurie.

Mod de preparare cremă:

Amestecați energic cu un tel făina, zahărul și cacaoa, după care adăugați laptele puțin câte puțin, în timp ce amestecați. Veți evita astfel formarea cocoloașelor. Puneți oala cu această compoziție pe foc până se formează o cremă asemănătoare cu ciulamaua. Când este gata, o dați la o parte de pe aragaz și puneți pachetul de unt sau de margarină, după care puneți oala din nou pe foc și amestecați până când untul s-a încorporat în întregime. O lăsați să se răcească puțin, după care adăugați nuca și esența de rom. Înainte de a umple fagurii, crema trebuie să se răcească complet. Pentru ca acest desert să fie cât mai pufos, ideal este să fie lăsat peste noapte înainte de a fi consumat.