De ce se pune varza la murat de Sfântul Dumitru + Ce să adaugi în apă ca să nu se înmoaie varza.
Acest preparat tradițional, regăsit în multe dintre casele românilor, poate fi utilizat în multe mâncăruri. Din perspectiva tradiției, varza se va pune la murat după data de 26 octombrie, când se sărbătorește Sfântul Dumitru. De asemenea, varza nu se va pune la murat mai târziu de data de 30 noiembrie, când este prăznuit Sfântul Andrei.
Apa murăturilor poate deveni tulbure în momentul în care acestea fermentează. Un truc pe care l-ar utiliza gospodinele reprezintă adăugarea unui conservant natural în apa murăturilor. Se poate adăuga o cantitate suplimentară de sare sau oțet. De exemplu, în cazul gogoșarilor, se poate scoate o parte din lichid. Apoi, se adaugă oțet, sare și se va amesteca cât mai bine. Borcanul se va sigila corespunzător și se va depozita într-un spațiu răcoros, ferit de lumină.
Prima dată se pregătește butoiul. Se spune că cele mai bune butoaie pentru varză sunt cele din lemn de stejar. Butoiul trebuie mai întâi opărit și apoi spălat foarte bine.
Al doilea pas este pregătirea verzei. Fiecare varză se spală și apoi i se scoate cotorul. În locul rămas liber se pune câte o lingură de sare.
După pregătirea acestui pas, se iau verzele și se așează în butoi astfel: un rând de varză, un rând de sare grunjoasă. După ce se umple butoiul se adaugă hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie, boabe de porumb, piper și cimbru.
Pentru ca varza să capete o culoare roz, unii oameni preferă să adauge sfeclă roșie în butoi.
După ce se adaugă toate ingredientele, se pune capacul la butoi și se lasă trei zile fără să se pună apă, ca să se așeze varza.
Al treilea pas în murarea verzei îl reprezintă prepararea saramurii. La fiecare 10 litri de apă se pun câte 500 de grame de sare grunjoasă. După preparare, se amestecă bine, pentru ca sarea să se topească.
După ce trec cele trei zile, se toarnă saramura peste verze și se pitorește o dată la trei zile, timp de o săptămână. Procesul se mai numește și vânturare, și se face cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun.
Pentru ca verzele să stea tot timpul scufundate în saramură, se așează deasupra o greutate. După ce trec șapte zile se înfiletează bine capacul butoiului și nu se mai umblă la varză cel puțin 7 săptămâni.
Pentru ca varza să reziste cât mai mult timp se recomandă ca butoiul să fie poziționat într-o zonă mai răcoroasă, într-un beci, piviniță sau pe balcon.
foto: arhiva ciao.ro