De ce o oră are 60 de minute. Ce nu știai despre cum se măsoară, de fapt, timpul

Publicat: 09 apr. 2020, 10:00 Autor: Ionita Nicoleta General
De ce o oră are 60 de minute. Ce nu știai despre cum se măsoară, de fapt, timpul

Ce este, de fapt, timpul? Cu siguranță v-ați pus măcar o dată această întrebare și nu ați găsit un răspuns exact. Există mai multe explicații pentru care s-a ajuns la regula că minutul are 60 de secunde, ora are 60 de minute și ziua are 24 de ore.

Ce este, de fapt, timpul

De-a lungul existenței umane, au apărut mai multe teorii legate de conceptul de timp. Unii dintre cei mai inteligenți oameni din istorie au dat naștere mai multor idei, prin care au încercat să explice această noțiune. De exemplu, Aristotel spunea că timpul este unul dintre cele mai necunoscute lucruri dintre toate lucrurile pe care le știm. Nimic mai adevărat, nu-i așa?

Pentru un om normal, pare simplu de răspuns la întrebarea ”ce este timpul”. Doar pare, pentru că dacă aprofundăm subiectul, ne dăm seama că nimeni nu deține răspunsul ideal. Pentru fiecare dintre noi, timpul reprezintă toate momentele care trec din clipa în care ne trezim până a doua zi și tot așa, până la finalul vieții.

Teoria lui Einstein, care a afirmat că timpul este relativ, pare cea mai apropiată de adevărul absolut. Acesta susținea că fiecare dintre noi percepe diferit timpul. De exemplu, pentru tot ce se află în mișcare timpul trece mai greu, comparativ cu tot ce staționează. Au fost și foarte multe experimente legate de felul în care spațiul influențează trecerea timpului.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că dacă un om va sta într-o navă spațială, în jurul Pământului, noțiunea de timp va fi diferită față de cea a unei persoane care nu se află în spațiu. Se pare că pe Pământ îmbătrânim mult mai repede decât în spațiu. Totuși, nici până în zilele noastre nu s-a obținut un răspuns care să fie universal valabil.

De ce o oră are 60 de minute

Cu toate acestea, pentru că omenirea trebuie să funcționeze după un sistem acceptat de toată lumea, s-a ajuns la concluzia că ziua are 24 de ore, ora are 60 de minute, minutul are 60 de secunde și tot așa. Această regulă provine de la vechii egipteni. Aceștia considerau atunci că ziua are 10 ore, plus câte încă o oră pentru răsărit și pentru apusul soarelui. De asemenea, noaptea avea tot 12 ore. Totuși, ca și în prezent, zilele și nopțile nu erau mereu egale. Acestea se diferențiau în funcție de anotimp. Astfel, vara erau zilele mai lungi și iarna nopțile durau mai mult.

Cei care au împărțit ora în 60 de minute au fost babilonienii. Aceștia s-au oprit la numărul 60, pentru că era cel mai mic număr care se divide la primele 6 cifre. De asemenea, 60 se divide și la cifrele 10, 12, 15, 20 și 30. Babilonienii considerau că un an are 360 de zile și astfel au reușit să facă foarte multe calcule, ajutându-se tot de cifra 60.

În zilele noastre, s-a ajuns la concluzia că timpul nu se mai calculează în funcție de orbita Pământului în jurul Soarelui, ci avem de fapt un timp atomic. Cercetătorii au spus că o secundă reprezintă de fapt 9.192.631.770 de tranziții energetice ale atomului de cesium. Interesant este faptul că nu toate minutele au chiar 60 de secunde.

Pe durata a 10 ani, se întâmplă ca de 8 ori minutul să aibă 61 de secunde. Acest lucru se explică prin faptul că în acest fel se poate menține un echilibru între timpul astronomic și cel atomic.

Publicat: 09 apr. 2020, 10:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă
×