De ce este sofranul cel mai scump condiment din lume? Ce contine planta aromata

Publicat: 23 nov. 2017, 15:17 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete

Sofranul este cel mai scump condiment din lume si e supranumit aurul rosu. Acesta se cultiva doar pe pamant secetos, iar minunatia de un rosu stins are o aroma intensa. La pretul de 18 dolari, este un condiment destul de intalnit in toate bucatariile lumii.

Sofranul a fost folosit inca din antichitate in tratamentul multor boli, iar oamenii de stiinta au demonstrat efectul lui terapeutic. Mironedia de lux contine fier, uleiuri volatile, proteine, sodium, potasiu si vitamine.

Grecii si arabii il foloseau ca afrodiziac pentru care proprietati asemenatoare hormonilor. Romanii il adauga in apa de baie, iar femeile, in Evul Mediu, foloseai pomezi de par cu sofran pentru a fi mai atragatoare. In zilele noastre, este indicat in tratamentul impotentei si sterilitatii.

Dintr-o floare de sofran se obtin trei suvite. Este nevoie de 250.000 de flori pentru un kilogram de sofran pur. Si culesul este greu, deoaree florile sunt foarte delicate si trebuie culese cu mare atentie. Iranul produce 90% din sofranul ajuns in toata lumea.

Pentru a-si proteja una din cele mai mari si valoroase bunuri ale sale, Iranul a deschis o banca unde-si depoziteaza uriasele cantitati de sofran ambalat si cu certificat de provenienta, pentru a ii dovedi autencitatea.

Studiile recente au aratat ca sofranul are proprietati antioxidante si anticancerigene.  Curcumina, substanta activa din sofran,  are capacitatea de a distruge celulele canceroase. In medicina indiana, un amestec de sofran si unt topit este folosit in tratarea diabetului.

Sursa: doctorulzilei.ro.

Publicat: 23 nov. 2017, 15:17 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă