In anul 1977, orasul a fost lovit de un cutremur devastator in urma caruia sute de oameni au murit.
Cutremurul din ’77: au trecut 41 de ani de la aceasta tragedie. În doar 56 de secunde, cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a dus la moartea a 1.500 de persoane şi rănirea altor 11.000 şi pagube uriaşe. Pe platforma fiipregatit.ro poti afla mai multe detalii.
Cutremurul din ’77 s-a produs la ora 21:22:22 de secunde. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richet si o durata de 56 de secunde. Cutremurul a lasat in urma blocuri prabusite si peste 1.500 de victime. 1.391 au fost din Bucuresti.
La nivelul tarii s-au inregistrat 11.300 de raniti si 35.000 de locuinte prabusite. Majoritatea pagubelor au fost inregistrat in Capitala. Peste 33 de cladiri mari si blocuri s-au prabusit. Cutremurul din ’77 a afectat si Bulgaria. In orasul Svistov, trei blocuri au fost distruse. Peste 100 de oameni au murit.
Epicentrul cutremurului a fost in Vrancea, la o adancime de 100 km. Unda de soc s-a simtit in toti Balcanii, informeaza wikipedia. Replicile cutremurului din ’77 au avut o magnitudine mica. Cea mai puternica a fost pe 5 martie, la ora 02:00. A avut 4,9 grade pe scara Richter.
Cutremurul din ’77 s-a simtit in Europa de Sud-Est. In nord s-a simtit pana in Moscova si Sankt Petersburg. In sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte asupra solului. Pamantul s-a crapat si s-a lichefiat. Pe Valea Prahovei au avut loc alunecari de teren.
In seara de 4 martie, Nicolae Ceausescu se afla la un banchet. Era organizat de presedintele Nigeriei in cinstea oaspetilor sai. Un secretar roman l-a informat de presedinte de catastrofa. Acesta a raportat in secret sefului nigerian si banchetul a fost oprit dupa cateva minute.
In Bucuresti era pana de curent si caile de comunicare nu functionau. Autoritatile locale erau confuze. Nu au luat masuri pe moment. Apoi, Ceausescu a luat legatura cu oamenii sai si a luat masuri. S-a instituit, prin decret prezidențial, starea de necesitate pe întreg teritoriul României.
În timpul nopții, o aeronavă a adus delegația română în țară. Nicolae Ceaușescu, uneori însoțit de Elena, a făcut vizite în București pentru a evalua pagubele. A dat ordine ferme de a se continua salvarea victimelor chiar și peste termen.
Cu ajutoare de la Crucea Roșie, cascadorii și pompierii au făcut eforturi pentru a salva cât mai multe vieți.
Afla mai multe detalii aici!