Curiozitati despre corpul nostru: Suntem convinsi ca te-ai intrebat de multe ori de ce unele lucruri sunt asa cum sunt. Putem arunca obiecte cu o viteza de 160km/h, sarim in aer in timp ce alergam, patinam sau ne dam cu rolele, plutim in spatiu.
Curiozitati despre corpul nostru: Dar astea sunt cateva din lucrurile pe care le putem face. Si avem o explicatie pentru ele. Dar alte lucruri nu sunt explicate de nimeni, nici de cercetatori. Iti prezentam cele mai simple curiozitati despre corpul nostru:
Daca suntem obositi sau plictisiti, cascam. Daca vedem un om cand casca, cascam si noi. Dar oamenii de stiinta inca nu au elucidat acest mister. Nu stiu de ce cascam! O perioada, acest lucru a fost catalogat drept un reflex neconditionat al corpului. Era modalitatea prin care obtinea mai mult oxigen. Dar aceasta teorie a fost infirmata. Gordon Gallup, profesor de psihologie la Universitatea Albany, crede ca noi cascam pentru a ne raci creierul. Acesta crede ca nevoia de somn duce la cresterea temperaturii creierului. Si din acest motiv apare cascatul. Cand cascam, sangele mai cald din creier e inlocuit cu unul rece, din corp, plin de oxigen. Dar aceasta teorie inca nu a fost verificata si dovedita. Unii cercetatori cred ca actul de a casca e o functie primitiva. Se intampla inca din primul trimestru de sarcina. Copiii casca imediat cum ajung pe lume. Cascatul contagios este, din punctul de vedere al cercetatorilor, o forma de empatie. In societatea primitiva, era dat de la ins la ins ca semn de pregatire pentru somn. In plus, oamenii de stiinta cred ca un cascat indelungat si zgomotos este asociat cu un creier mare.
Multe persoane isi inlatura acest organ prin operatie cand sunt la o varsta frageda. Cercetatorii inca nu au ajuns la o concluzie a rolului sau in organismul uman. Stiu doar ca putem sa traim si fara el. Apendicele este un organ-fosila care a avut un rol important in trecut. Loren Martin, profesor de psihologie la Universitatea din Oklahoma, SUA, sustine ca apendicele are un rol in dezvoltarea embrionului uman si apoi, dupa nastere, in maturizarea individului din punct de vedere fizic. Acesta produce substante de care corpul uman are nevoie. Apendicele mai are un rol secundar cand vezica urinara nu functioneaza corespunzator sau e indepartata. Medicii pot modifica apendicele pentru a prelua functiile vezicii urinare.
Omul este singura specile la care indivizii de sex feminin au sanii mari. La animale, acestia se umfla doar in perioada de alaptare. Nu se stie de ce doar femeile au sanii mari in orice conditie, iar primatele nu. La oameni, sanii mari ar putea fi doar o chestie de atractie sexuala. Stramosii nostri erau indragostiti de sanii mari la femei. Posesoarele lor erau considerate sanatoase. Unii specialisti considera ca sanii mari au legatura cu evolutia procesului de lactatie.
Majoritatea oamenilor scrie cu dreapta. Sunt putini cei care o fac cu stanga. De cele mai multe ori, parintii incearca sa ii dezvete pe stangaci de mici sa foloseasca aceasta mana. Oamenii de stiinta cerceteaza acest lucru de peste 160 de ani. Nici acum nu au ajuns la un raspuns la intrebarea ‘de ce unii sunt stangaci si altii dreptaci?’ In tot acest timp, sunt persoane care isi pot folosi ambele maini la scris sau alte ocupatii zilnice. Medicii nu stiu care este explicatia stiintifica nici in cazul lor.
Unii oameni viseaza des, iar altii rar. Darren Lipnicki, de la Centrul pentru Medicina Spatiala din Berlin, sustine ca visele sunt produse de campul magnetic al Pamantului. Acesta are un rol in secretia de melatonina, dar aceasta teorie nu a fost studiata indelung. Sigmund Freud sustine ca visele sunt dorintele noastre ascunse. Alti teoreticieni sustin ca sunt simulari pe care creierul nostru le face pentru a se antrena in fata unor situatii periculoase ipotetice. Unii psihologi spun ca visele ne regleaza dispozitia si ca ajuta la catalogarea si stocarea sub forma de amintiri a unor informatii pe care le primim cand nu dormim. Stiinta inca nu a putut explica exact de ce oamenii viseaza.
Sursa: http://incredibilia.ro