Cum va fi vremea de Florii. Ce se spune despre legătura pe care o au cu Paștele
Dacă luna martie a adus temperaturi extrem de scăzute și chiar zăpadă ca într-o perioadă veritabilă de iarna, luna aprilie face loc unor temperaturi mult mai blânde, de primăvără. Potrivit specialiștilor, luna aprilie, este cea care face trecerea lentă de la sezonul rece la cel cald.
Pe fondul schimbărilor climatice în ultimii 20 de ani, diferențele de temperatură au crescut. Astfel că trecerea se simte acum din ce în ce mai bruscă. Luna aprilie a devenit perioada din an când se înregistrează cele mai ridicate diferențe de temperatură pe un interval de 30 de zile.
În luna aprilie, de cele mai multe ori, pică Floriile și Intrarea Domnului în Ierusalim. În acest an, Paștele ordotox va fi sărbătorit pe data de 2 mai. Floriile vor fi sărbătorite cu o săptămână mai devreme, pe 25 aprilie.
Cum va fi vremea de Florii
Potrivit prognozei ANM pentru intervalul 29 martie – 26 aprilie 2021, a doua lună de primăvară aduce valori ridicate în termometre. Ba mai mult, în această lună, temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit.
În săptămâna 19 – 26 aprilie, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă. Astfel că în toate regiunile țării ne vom bucura de vreme frumoasă, specifică lunii aprilie. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi uşor deficitare în regiunile centrale şi nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Floriile sau Duminica Stâlpărilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele – evocând intrarea lui Iisus în Ierusalim.
Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a fost preluată, în scurt timp, de întreaga lume creştină.
Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.
Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de Săptămâna Mare. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.
De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.
Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hristos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.
Potrivit tradiției, dacă vremea în ziua Floriilor va fi frumoasă, la fel va fi și de Paște.
Sursa foto: Arhiva Ciao