Cum se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei. Invata si tu, pas cu pas

Publicat: 28 nov. 2018, 19:42 Autor: Echipa Ciao.ro News 3

A mai trecut un an, a mai venit inca un Sfant Andrei cu traditiile si obiceiurile sale.

Romanii sarbatoresc Sfantul Andrei in fiecare an, pe 30 noiembrie. Aceasta sarbatoare e considerata Halloween-ul romanesc, o zi in care magia se imbina cu realul. O zi si o searaa in care se fac farmece si descantece, dar plina de traditii si datini. Una din ele este graul incoltit asa ca vom invata cum se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei.

Stantul Andrei este ocrotitorul romanilor si cel care a adus crestinismul la noi. Este o sarbatoare plina de traditii pe care romanii le respecta de cateva sute de ani. O traditie este punerea graului la incoltit. Graul este simbolul belsugului, al prosperitatii.

De ce se pune grau la incoltit de Sfantul Andrei

Este un obicei din mosi, stramosi. Traditia spune ca aduce noroc si belsug celui care l-a pus. In functie de cum creste graul pus la incoltit de Sfantul Andrei, va avea sau nu noroc material, belsug si impliniri in anul urmator. Daca graul creste inalt si des, anul va fi bun si vom avea roade.

Beneficiile graului incoltit

Este o sursa de vitamine si minerale. E bogat in magneziu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, E, K, D, PP, enzime și hormoni vegetali cu proprietăți terapeutice.

Cura cu grâu încolțit

Un remediu bun pentru: anemie, insomnie, depresie, migrene, tromboflebită, dureri articulare, probleme de tranzit intestinal, afecțiuni oculare, impotența și, conform studiilor, în prevenirea și stoparea cancerului.

Cand se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei

In traditia folclorica si religioasa, graul este simbolul vietii care invinge moartea. Este si un simbol divin. Si, pentru ca Sfantul Andrei este o sarbatoare in care spiritele pasesc 24 de ore langa cei vii, graul se pune la incoltit dupa miezul noptii care precede ziua de Sfantul Andrei. Acest obicei e un preevestitor al belsugului in anul urmator, adica 2019.

Cum se pune graul la incoltit de Sfantul Andrei

Graul se pune la incoltit in casa, intr-un vas din lut sau sticla. Puteti folosi si un ghiveci pentru asta. Graul se pune la incoltit fie pe vata, pe pamant sau pe burete. Este important ca fiecare membru al familiei sa isi puna SINGUR graul la incoltit.

Fiecare isi va pune in vasul lui si il va uda, periodic, cu putina apa. Vasul cu graul pus la incoltit trebuie sa stea la lumina, obligatoriu. Il puteti tine pe pervazul geamului, la caldura. Este foarte bine daca sta aproape de calorifer, dar NU pe el. Caldura prea mare poate usca boabele.

Cu cat are mai multa lumina si caldura, cu atat graul va creste mai repede si mai bogat. E important sa fie udat si des, dar nu cu multa apa. Dupa ce graul a incoltit, boabele nu trebuie atinse sau mutate deoarece li se pot rupe germenii.

Grau la incoltit in vata

Este o metoda comuna folosita si la scoala, cand cei mici invata cum incolteste fasolea. Pe o bucata de vata se pune apa si cateva boabe de grau. Vata va mentine un nivel optim de umezeala pentru ca graul sa incolteasca. Dupa ce se uda graul, se mai pune un strat de vata deasupra si se pune la lumina. Nu uita sa il uzi zilnic cu foarte putina apa.

Grau la incoltit in burete

Poti folosi un burete de baie sau de vase, dar sa fie nou. Rupe partea abraziva pentru ca nu iti va trebui. Pune buretele intr-un suport sau ghiveci, pune boabele de grau peste el si uda din abundenta. Dupa ce buretele e imbibat, acopera cu o caserola din plastic pentru a proteja si oferi un mediu prielnic cresterii.

Grau la incoltit in pamant

Daca alegi sa pui graul in pamant, nu il ingropa. Graul trebuie sa stea la 2-3 cm sub pamant deoarece nu are suficienta putere sa il strapunga. Poti tine graul la inmuiat o zi inainte sa il pui in pamant. Dupa cateva zile vor aparea primele firicele.

Grau la incoltit in ciorapi

Este o modalitate de a ii face pe cei mici sa se indragosteasca de acest obicei. Tot ce iti trebuie e cateva perechi de dresuri pe care nu le porti, rumegus si grau! Rumegusul se pune in ciorap, se adauga graul si se leaga la capete cu un elastic. Puteti decora figurina oricum doriti dvs. sau copilul dvs. Figurina se pune pe o farfurie si se uda o data pe zi, cu suficienta apa. Graul incoltit va iesi prin dres in 10 zile.

Publicat: 28 nov. 2018, 19:42 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Pe aceeași temă