Cum se face zacusca? Aceasta este o intrebare din ce in ce mai des auzita in acest sezon. Un preparat care poate fi servit la oricare dintre mesele de peste zi, un preparat gustos, plin de savoare, dar si extrem de sanatos.
Astazi o sa vedem care este cea mai simpla reteta de zacusca.
Pentru aproximativ 5 kilograme de zacusca, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
5 kilograme de vinete
3 kilograme de ardei kapia
3 kilograme de gogosari
1 kilogram de ceapa
Foi de dafin
Sare, piper, jumatate lingurita de zahar
½ litru de ulei
3 l de bullion sau suc de rosii
In prima faza se coc pe gratar vinetele, ardeii si gogosarii. Dupa ce se curata de pielea arsa, de seminte si de codite, acestea se lasa la scurs, pentru ca mai apoi sa se toace. Multe dintre gospodine obisnuiesc sa dea la masina legumele, insa zacusca nu trebuie sa fie o pasta, de aceea cutitul este sfant.
In paralel, se curate ceapa, se taie cuburi mari si se pun la calit, in ulei, pe foc mic. Dupa ce aceasta este inmuiata bine, peste ea se pun ardei si gogosarii, se lasa asa o jumatate de ora, la acelasi foc mic. Cand este aproape gata se adauga mirodeniile si vinetele. Zacusca se pune in borcane inca atunci cand este calda, iar acestea se acopera bine, permitandu-le sa se raceasca incet, intr-un interval de pana la 48 de ore. Specialistii spun ca acesta este un proces de pasteurizare uscata, care are rolul de a sigila borcanele si de a distruge microorganismele de sub capac.
Dupa doua zile, urmeaza a doua etapa de pasteurizare, care presupune introducerea borcanelor cu fundul intr-o cratita cu apa si fierberea lor circa o ora, la foc mic.
Slabeste cu foi de dafin si scortisoara. Cum se prepara ceaiul minune!