Cum se calculează indemnizația pentru mame, în 2020. De ce acte ai nevoie pentru a intra în concediu de creștere copil

21 03. 2020, 19:00

Indemnizația pentru creșterea copilului a crescut față de anii precedenți. Astfel, mama sau tatăl care dorește să stea în concediu după nașterea copilului poate benficia de acești bani, în anumite condiții. De asemenea, trebuie depuse mai multe acte, pentru ca statul să vă asigure idemnizația.

 Câti bani primești dacă stai în concediu pentru creșterea copilului

În 2020, Legea 89/2019, care este legată de idemnizația pentru creșterea copilului, a fost modificată. Astfel, suma pe care părintele care va sta acasă pentru îngrijirea nou-născutului o va primi lunar va fi de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni. Totuși, trebuie știut că această sumă nu poate depăși 8.500 de lei, indiferent de salariul pe care îl avea înainte părintele. De asemenea, nu poate fi nici mai mică de 1.250 de lei.

Veniturile care se iau în calcul pentru această indemnizație sunt toate cele pe care le-a obținut părintele atât timp cât a lucrat. Acest lucru înseamnă că și bonurile de masă intră în această categorie. Tichetele sunt impozabile, deci valoarea acestora va intra în baza de calcul a indemnizației.

Această indemnizație se va plăti imediat după nașterea copilului, doar dacă părintele nu are dreptul la un concediu postnatal. În caz contrar, banii din indemnizație se vor vira în contul părintelui după încheierea respectivului concediu. Acest lucru înseamnă că vor trece cel puțin 42 de zile calendaristice din momentul în care este născut copilul. Aveți grijă că veți beneficia de acest lucru doar dacă ați depus cererea pentru indemnizație în decurs de 60 de zile de la data nașterii.

Orice salariat are dreptul la concediu pentru creșterea copilului până când acesta va împlini 2 ani. În cazul în care nou-născutul are vreun handicap, concediul se prelungește până la vârsta de 3 ani și poate ajunge chiar și până când copilul împlinește 7 ani.

Actele necesare pentru indemnizația de creștere copil

Părintele care dorește să obțină concediul pentru creșterea copilului trebuie să depună o cerere, care va fi însoțită de mai multe acte.

  • copie și original după actul de identitate al părintelui care vrea să stea în concediu
  • copie și original după actul de identitate al celuilalt părinte
  • copie și original după certificatul de naștere al copilului
  • copie și original după certificatul de căsătorie al părinților
  • adeverință de la locul de muncă, prin care să se demonstreze că părintele a avut venituri în ultimele 12 luni consecutive
  • adeverință cu nivelul lunar al veniturilor, inclusiv bonurile de masă și alte bonusuri primite de angajat
  • adeverință care să ateste prima și ultima zi a concediului de maternitate
  • adeverință care să dovedească data la care s-au împlinit cele 42 de zile ale concediului de lăuzie
  • extras de cont bancar pentru părintele care dorește să stea în concediu de creștere copil
  • dosar cu șină

După ce au depășit vârsta de doi ani, copii primesc o alocație de 150 de lei pe lună, până la împlinirea vârstei de 18 ani. Din luna august, alocațiile vor ajunge la suma de 300 de lei lunar. Aceste venituri se referă strict la copiii care nu au niciun handicap.

În cazul în care copilul are handicap, va primi 600 de lei pe lună până la 3 ani. După aceea, alocația va fi tot de 600 de lei, până la împlinirea vârstei de 18 ani.