Investițiile sunt, fără doar și poate, cele mai importante strategii pe care trebuie să le abordăm în business. Acesta este sfatul, la unison, transmis de consultanții financiari. Într-o perioadă când criza bate la ușă, lichiditățile se cer musai a fi organizate cu responsabilitate și viziune pro activă.
Diana Micu, expert imobiliar, aplaudă, la rândul ei, mesajul transmis de specialiștii economiști, adăugând că investițiile în imobiliare dau, pe termen lung, cel mai bun randament din punct de vedere financiar.
Investițiile imobiliare sunt cel mai vechi tip de investiție din lume. Asta deoarece imobilele de orice tip – terenuri, apartamente, case, spații comerciale, hale industriale, loturi agricole, sunt bunuri tangibile, adică le poți vedea și atinge. În cazul imobiliarelor, spre deosebire de investițiile la bursă, ești proprietar pe un bun real, fizic. Iar acest lucru este deosebit de important, mai ales în situații de instabilitate și incertitudine politică și financiară.
Investițiile imobiliare încep să producă venituri pasive în mod constant, recurent, iar costurile pe care le ai ca și proprietar sunt mici.
„Atunci când stau de vorbă cu cineva care îmi spune că își dorește să facă investiții, din start îl sfătuiesc să aleagă investițiile imobiliare. În general în orașele mari, închirierea apartamentelor sau garsonierelor continuă să fie o afacere profitabilă și cu randament pe termen lung. Dacă ar fi să răspund la întrebarea: ce tip de locuință să aleg ca și investiție? răspunsul este clar. Cele mai potrivite sunt apartamentele cu două camere sau garsonierele care se pretează a fi închiriate, rapid, de familii sau studenți. Desigur că și locuințele la parter pot fi o soluție, pentru că în acest caz sunt targetate companiile care-și doresc să deschisă puncre de lucru. În portofoliul meu am și am avut de-a lungul timpul astfel de produse care s-au dovedit a fi cea mai bună investiție.”, declară Diana Micu, expert imobiliar.
Ca și concluzie, putem spune că, în general, un investitor în imobiliare are două opțiuni de monetizare a investiției sale:
1. Să revândă proprietatea, după un anumit timp, pe profit.
2. Să o închirieze pentru o perioadă mai lungă de timp.
Bineînțeles pot combina cele două metode, în sensul că dacă au cumpărat un imobil cu scopul închirierii poți decide, la un moment, să vândă, iar dacă au pornit cu intenția revânzării, să recurgă la varianta închirierii, dacă cifrele sunt mai favorabile celei de-a doua variante.
Important de reținut este faptul că este foarte important ca atunci când decidem să facem o astfel de investiție să contăm pe sfaturile unui expert imobiliar.
„Atunci când te angrenezi într-un astfel de proiect de business trebuie să ții cont de anumite lucruri. Seriozitatea de care a dat dovadă dezvoltatorul, calitatea materialelor folosite la costruirea imobilului, existența unei autorizații de construcție conformă cu proiectul prezentat, absența litigiilor pe proiect. De asemenea, imobilul cumpărat să fie în acord cu cererea de pe piață.”, explică în continuare Diana Micu, expert imobiliar.
Toate aceste aspecte sunt prioritare ca și importanță atunci când se face o alegere de investiției pentru că toate decid succesul business-ului pe termen lung și doar o persoană avizată și cu experiență în domeniu poate să elimine hibele ascunse și să te ajute să obții randamentul maxim.