Cum să nu renunți la dulciuri în timpul postului?

Publicat: 01 apr. 2025, 14:37 Autor: Loredana Dumitrașcu Retete & Diete

Ne răspund maeștrii cofetari, cu rețete simple și secrete care transformă postul într-o sărbătoare a dulciurilor sănătoase.

Dulciurile de post reprezintă o punte între prezent și trecut, între modern și tradiție, un simbol al echilibrului și armoniei, cu noi înșine și cu cei din jur, pe care le căutăm în această perioadă. O dovadă că ne putem bucura de gustul vieții, pentru că asta ar trebui să reprezinte o prăjitură – un răsfăț zilnic pe care să ni-l acordăm, o oportunitate de a ne conecta unii cu ceilalți.

Cum transformăm prăjiturile de dulce în unele de post?

Nimic mai simplu. Postul e o bună oportunitate de a înlocui în rețetele clasice ingrediente pe care altfel le-am considera de neînlocuit. Însă absența unor alimente nu înseamnă decât șansa de a fi creativi și a descoperi altele noi.

Sunt mici secrete ale marilor cofetari care fac atât de ușoară transformarea produselor de dulce în unele de post: să înlocuim untul cu uleiuri vegetale, iar ouăle cu vișine sau compot de mere, care conferă prăjiturilor umiditate și consistență. În loc de lapte, să punem băuturi vegetale, pentru a păstra cremozitatea desertului, și să folosim ulei de cocos pentru o textură cât mai fragedă la cornulețe, prăjituri sau plăcinte cu varză sau cartofi.

Dacă vrem să reducem și nivelul de zahăr, putem folosi miere de albine sau sirop de arțar, care dau prăjiturii o dulceață naturală în gust. Și să nu uităm aromele naturale, de vanilie sau coajă de citrice, pentru parfum veritabil. Iar pentru aluaturi fragede, făina integrală e rețeta succesului.

Putem da gust de cofetărie prăjiturilor de acasă? Cum să nu renunți la dulciuri în timpul postului?

Sigur că da, prin doar trei trucuri care vor cuceri de la prima degustare.

  • folosind miere de albine, adăugăm o dulceață fină și beneficii nutritive dulciurilor
  • miezul de nucă oferă savoare și consistență
  • iar fructele în suc propriu dau un gust natural și autentic.

În plus, prospețimea dulciurilor poate fi păstrată și dincolo de rafturile îmbietoare ale cofetăriilor, dacă respectăm acasă câteva principii simple: să folosim ingrediente de calitate și foarte sănătoase, precum mierea, nucile și semințele, care oferă gust și nutrienți; să nu coacem prea mult deserturile, pentru că riscăm să le uscăm prea tare. Și, surpriză, să înlocuim ouăle cu piureul de banane sau compotul de mere – un secret care nu doar transformă multe prăjituri în bunătăți de post, dar le și oferă o umiditate care păstrează prăjitura proaspătă mult timp.

Coliva și torturile – printre dulciurile de post preferate de români

Surprinzător, coliva a devenit unul dintre dulciurile pe care românii le caută și în cofetării. Maeștrii cofetari de la Dulcinella, o rețea românească de cofetării și patiserii cu origini basarabene, au inclus-o pe lista produselor speciale puse în vânzare în această perioadă.

În plus, ca să demonstreze că te poți bucura de dulce și când nu se mănâncă de dulce, au creat și torturi precum cel cu caramel, cel cu miere și vișine sau tortul cu vanilie și vișine, iar pentru fiecare dintre ele au creat și varianta de prăjitură.

Durează între 2 și 4 săptămâni până când cofetarii noștri îmbină gusturi autohtone, ingrediente și emoții într-un mix perfect și merită, e un proces cu adevărat creativ. Iar opțiunea de a alege între un produs de dulce și unul de post ni se pare extrem de importantă pentru români – așadar avem grijă mereu să creăm multe produse special pentru această perioadă”, explică Sergiu Diaconu, CEO Dulcinella Group.

Cum să nu renunți la dulciuri în timpul postului? Două rețete simple pentru momente dulci, în post

Dacă suntem în pană de idei – și de timp – cofetarii de la Dulcinella ne împărtășesc două mixuri de post care îndulcesc așteptarea până la cozonaci.

Pentru biscuiții cu măr și scorțișoară:

  • Amestecăm făină integrală, ulei de cocos, un praf de bicarbonat și mere rase;
  • Adăugăm scorțișoară și puțină miere;
  • Formăm biscuiții și coacem la 180°C timp de 15-20 min;
  • Dar mai ales ne bucurăm de un gust delicios, crocant și plin de arome naturale

Iar prăjitura de post cu vișine e la îndemâna oricui când ne e poftă de ceva rapid, gustos și dulce, dar de post:

  • Amestecăm făină, zahăr brun sau miere, apă minerală, ulei și praf de copt
  • Adăugăm vișine și coacem în formă de chec la 180°C
  • Iar la final degustăm o prăjitură simplă, însiropată și delicioasă!

Produsele de post chiar pot fi o alegere mai ușoară, echilibrată, dar foarte creativă și plină de armonie, savoare și gust.

Publicat: 01 apr. 2025, 14:37 Autor: Loredana Dumitrașcu Retete & Diete
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×