Cum sa fim mai binedispusi cu ajutorul alimentatiei. Patru pasi pe care trebuie sa ii urmezi ca sa scapi de depresie

Publicat: 19 ian. 2017, 13:52 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Cum sa fim mai binedispusi cu ajutorul alimentatiei. Patru pasi pe care trebuie sa ii urmezi ca sa scapi de depresie

Mancarea ne poate face sa ne simtim mai bine

Nu este vorba de senzatia de satietate care urmeaza dupa o masa copioasa, ci de ceva mult mai subtil – un sentiment de relaxare. Alimentele pot exercita asupra sistemului nervos un efect denumit buna-dispozitie. Iata ce alimente trebuie sa consumam ca sa fim mai binedispusi. Pasul 1

Incercati sa consumati cat mai multe alimente bogate in tripofan. Din acest aminoacid se sintetizeaza serotonina, un mediator chimic care restabileste starea de bine la nivel cerebral. Consumati carne de curcan, fazan, peste, oua, lapte si produse lactate slabe (iaurt, branza de vaci, ricotta, telemea). Pentru o zi plina de buna-dispozitie, dimineata mancati o banana sau doua-trei prune. De asemenea, rosiile, vinetele si avocado sunt alimente care contin tripofan. Glucidele lente favorizeaza absorbtia si transormarea tripofanului in serotonina. Consumati paine, paste fainoase, orez si cereale integrale.

Pasul 2

Vitaminele din grupul B (B6, B12, acid folic) sunt necesare transformarii tripofanului in serotonina si cresc eficienta medicatiei antidepresive. Ca sa beneficiati de vitamina B6, consumati carne slaba, peste, banane, produse lactate degresate. Alimentele bogate in vitamina B9 (acid folic) sunt: broccoli, sfecla rosie, varza, spanac, sparanghel, linte, mazare, suc de portocale, rodie. Vitamina B12, in special contribuie la formarea unui sistem nervos puternic si o stare de buna-dispozitie. Ea se gaseste in produsele de origine animala (lapte, carne, oua), in peste si in fructele de mare. Desi nu este demonstrat stiintific, se pare ca anumite mirodenii simuleaza „cheful de viata”.

Pasul 3

Consumati, la micul dejun, alimente bogate in magneziu. Acesta intervine in mecanismele de reglare a excitabilitatii neuronale. Deficitul de magneziu creste  vulnerabilitatea la stres, accentueaza senzatia de oboseala si anxietatea. Apa minerala, fructele uscate, bananele, leguminoasele sau cerealele integrale nu trebuie sa va lipseasca la micul dejun, daca vreti o stare de bine pe parcursul zilei. Si cicolata trebuie consumata in fiecare zi. In ciocolata exista, in doze reduse, o multitudine de substante psihoactive, care au efect pozitiv asupra dispozitiei: glucide, alcaloizi, magneziu.

Pasul 4

Cercetatorii au descoperit ca stimularea diferitelor regiuni cerebrale nu este determinata doar de gustul alimentelor, ci si de consistenta acestora. Produsele in masura sa activeze centrii placerii din creier sunt cele care au un continut crescut de grasime si se afla la limita dintre starea solida si cea lichida, adica sunt cremoase si se topesc in gura (la propriu). In concluzie crema de ciocolata, frisca, inghetata, mierea si smantana nu sunt alimente ideale pentru silueta, dar fac tare bine la creier!

Remedii naturiste pentru tratarea depresiei

Frunzele de busuioc contin uleiuri volatile si camfor, iar preparatele naturiste obtinute din acestea sunt recunoscute pentru efectul lor antidepresiv. Sunatoarea si preparatele medicinale rezultate din aceasta planta au o eficacitate crescuta impotriva depresiei. Sub forma de ceai sau pilule, sunatoarea poate fi folosita in tratamentul depresiilor usoare sau moderate.

Publicat: 19 ian. 2017, 13:52 Autor: Echipa Ciao.ro Retete & Diete
Pe aceeași temă