Apa reprezinta sursa ideala pentru hidratarea organismului, insa nu pentru toata lumea este usor de consumat ca atare. Iata cum puteti creste consumul de lichide:
Pasul 1
Folositi fara teama laptele degresat, are un continut caloric redus (35 cal/100 ml) si este o sursa nepretuita de calciu, vitamine si minerale. Doza optima de calciu pentru un adult presupune consumul a minim 500 ml lapte/zi. Reintroduceti in alimentatia zilnica supa sau ciorba, este un preparat sanatos, bogat in apa, minerale, vitamine (legume), dar si in proteine (carne) sau glucide (cartofi, paste fainoase).
Pasul 2
Incercati sa consumati multe legume proaspete, ingredientul lor principal este apa – frunze de salata, varza sau spanac, rosii, castraveti, ardei gras, etc. Fructele proaspete sunt si ele o solutie pentru aportul de lichide, insa contin zahar si implicit calorii. Strugurii, pepenele rosu, portocalele, merele, ciresele au peste 85% apa. Asa ca un kg de fructe poate inlocui cu succes aproape 1 litru de apa, singura diferenta e ca acestea ingrasa.
Pasul 3
Daca nu va place apa normala, dati aroma apei punand in ea cateva felii de fructe (lamaie, portocala, grepfrut), cateva linguri de suc de fructe sau cateva frunze de menta. Veti obtine un lichid placut la gust, fara aport caloric semnificativ.Pasul 4
Gatiti mancarurile cu sos. Fie ca este vorba de preparatele cu carne sau cu legume. Gatitul umed (inabusit) creste digerabilitatea proteinelor din carne, iar sosul de rosii sau zeama din cutiile de conserve de legume contine apa, vitamine, minerale si foarte putine calorii. In plus, tineti la indemana permanent sticlute mici de apa.
Cata apa contin alimentele: