Imbatranirea este un proces natural si inevitabil. A imbatrani pare sa fie in societatea actuala un fenomen care trebuie evitat sau incetinit cu orice pret. Ce alimente trebuie sa consumam ca sa incetinim procesul de imbatranire:
Primul pas
Incercati sa consumati cat mai multi carotenoizi. Acestia sunt prezenti in legumele si fructele de culoare portocalie, rosie sau verde inchis. Adica: morcovi, spanac, varza, dovleac, ardei gras, rosii, broccoli, caise, pere, piersici, mango, pepene galben.
Carotenoizii sunt solubili in grasime, de aceea este bine sa adaugati putin ulei pentru a le creste absorbtia. si ciocolata neagra incetineste procesul de imbatranire.
Pasul doi
Seleniul, zincul si cuprul sunt minerale esentiale pe care trebuie sa le consumati. Seleniul este larg raspandit in alimente: ficat, peste gras, fructe de mare, carne, oua, ciuperci, ceapa, orez, seminte de susan, cereale integrale.
Doza recomandata de zinc este de 10 mg/zi. Sursele alimentare sunt foarte variate: carne, peste si fructe de mare, iaurt, seminte. Un aport excesiv de zinc este toxic, scade imunitatea si impiedica absorbtia de cupru si fier. Cele mai bune surse alimentare de cupru sunt: organele (ficat), fructele de mare, ciupercile, semintele (susan, floarea soarelui) si fructele oleaginoase (nuci, caju).
Pasul trei
Incercati sa consumati cat mai multe vitamine (C, E si A). Cea mai mare cantitate de vitamina C o gasim in: kiwi, ardei gras, capsuni, citrice, broccoli, fructe de padure, gutui, rosii, spanac si toate legumele cu frunze verzi. Aportul recomandat de vitamina E este de 15 mg/zi. Poate fi obtinut cu usurinta dintr-o lingura de ulei de floarea soarelui.
Alte surse de vitamina E: ulei de masline sau rapita, germeni de grau, avocado, seminte de dovleac sau floarea soarelui, fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale) si oua. Vitamina A se gaseste in lapte, peste gras, ficat, oua, unt, branza, morcovi, caise, spanac, broccoli, mango si dovleac.
Pasul patru
Acizii grasi ajuta la incetinirea imbatranirii pielii. Aportul de acizi grasi esentiali omega-3 recomandat zilnic este de 1,5-2 grame.
Este nevoie de 2-4 mese/saptamana care sa contina somon, ton, macrou, sardine sau hering pentru a acoperi acest necesar. in afara de pestele gras, acizii omega-3 se gasesc si in seminte de in sau boabele de soia.
Ponturi anti-imbatranire
■ somn minimum 7 ore pe noapte
■ absenta fumatului
■ activitatea fizica regulata
■ moderatia sau chiar abstinenta de la alcool
■ mese regulate si echilibrate nutritiv
■ mentinerea greutatii corporale in limite normale