Ingrediente
carne de porc/vita 500 g cu os sau fara
carne afumata 150 g file, muschi, costita, etc
carnati afumati 150 g eu am pus si cremvusti
salam 150 g
castraveti murati 5 buc
morcovi 1 buc
ceapa alba 2 buc
lamaie 0.5 buc pentru servit
masline fara samburi 100 g si capere, daca va plac si aveti
sare,piper 1 lingurite dupa gust
patrunjel 1 buc adica 1 legatura mica
ulei de floarea soarelui 50 ml
pasta de rosii 1 linguri
smantana 100 g
Mod de preparare:
1 Pregatim baza pentru ciorba – o supa de carne, foarte simpla, puteti lua carne cu os sau fara, de porc sau vita. Deci, intr-o cratita de 5 litri puneti carnea si 1 ceapa intreaga.
2 Turnati 2-3 litri de apa curata peste carne. Puneti pe foc, cand incepe sa fiarba luati spuma de deasupra, faceti focul mic si acoperiti oala cu capac. Lasa sa fiarba asa incet pana carnea este complet gatita.
3 Dupa acest timp scoateti carnea si ceapa din supa – ceapa fiarta se arunca, carnea se taie bucatele mici, cand ce se raceste putin.
4 Am luat de la magazinele cu carne si afumaturi niste costita nu prea grasa si un salam de casa, cremvustii si carnatii de curcan. Carnatii si cremvustii se taie rondele subtiri, salamul si costita le-am taiat fideluta.
5 Tocati marunt 1 ceapa, 1 morcov se da prin razatoarea mai mare si pregatiti restul ingredientelor. Castravetii puteti sa le taiati rondele sau fideluta subtire, dupa plac.
6 Intr-o tigaie incalzim putin ulei si punem la calit ceapa tocata si morcovul ras. Lasati 5 minute si mai amestecati periodic.
7 Adaugati apoi castravetii taiati. Puneti pasta de rosii/ardei. Amestecati bine si mai caliti 5 minute. Dupa acest timp inchideti focul si lasati la o parte.
8 Luam alta tigaie, turnam un pic de ulei, adaugam toate mezelurile si le calim pana se rumenesc usor.
9 Ne intoarcem inpoi la oala cu supa de carne. Punem in cratita legumele si mezelurile calite. Adaugam si carnea fiarta taiata cubulete.
10 Lasati sa fiarba 15-20 de minute la foc mic. Acum puteti pune si 1 lingura de orez si 1-2 cartofi taiati cubulete. Dupa ce a fiert, gustati si puneti sare daca e nevoie, adaugati piper macinat si 1-2 frunze de dafin.
11 Adaugati patrunjelul tocat marunt. Amestecati bine, inchideti focul si acoperiti oala cu capac. Lasati ciorba sa se patrunda bine inainte de servire, macar 15-20 de minute.
12 Cand puneti si serviti soleanka in farfurii, adaugati dupa preferinte masline, capere si cate o feliuta mica de lamaie, niste smantana simpla…