Cum prepară Gina Bradea caltaboşul moldovenesc de Sărbători. Trucul pentru un gust autentic!

Publicat: 21 dec. 2025, 10:58 Autor: Loredana Dumitrașcu Retete & Diete
Cum prepară Gina Bradea caltaboşul moldovenesc de Sărbători. Trucul pentru un gust autentic!

Pe lângă alte preparate tradiționale, de pe masa de Sărbători nu poate să lipsească caltaboșul. Iar secretul preparatului perfect îl dezvăluie Gina Bradea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate bucătărese.

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc (căzăturile de la fasonat sau pulpa şi puţina poală cu grăsime)
  • 2 -3 cepe
  • cam 500 g organe (ficat, splină)
  • 150 g orez cu bobul rotund, pentru sarmale
  • sare, piper, ardei iute, ienibahar, coriandru, frunze de dafin, cimbru
  • 1 morcov
  • albitură (ţelină, pătrunjel, păstârnac)
  • Maţe

Mod de preparare:

Splină și ficatul (se poate pune și plămân) se spală și se fierb în apă cu sare, dafin, boabe de piper și ienibahar, se răcesc și se toacă. Ceapa se curăţă și se taie mărunt, se pune într-o tigaie cu 2-3 linguri de ulei și se lasă până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul și 150 ml apă. Se lasă până când este absorbită toată apă și orezul este ușor umflat.

Carnea se toacă prin sita mare, se adaugă organele tocate, ceapa cu orezul, condimentele după gust și se umple intestinul. Se leagă la capete și se înțeapă cu o scobitoare din loc în loc, să nu pocnească la fiert. Caltaboşul poate fi consumat fiert, prăjit în ulei sau untură sau la cuptor.

Caltaboşul preparat la cuptor se face în felul următor: se aşază în tavă, se adaugă rădăcinoase (morcov, patrunjel, telina) tăiate felii, apă și puțin ulei și se bagă la cuptor, la foc potrivit. După 30 de minute se verifică și se înțeapă cu o scobitoare. Este gata atunci când, înţepat fiind, nu mai iese lichid deloc. Se scoate pe platou, se lasă la răcit. Apoi se serveşte alături de restul preparatelor din porc şi, desigur, alături de murături.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 21 dec. 2025, 10:58 Autor: Loredana Dumitrașcu Retete & Diete
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×