Cum poți să cumperi vechime în muncă. Modalitatea știută de puțini români

Publicat: 26 feb. 2021, 10:38 Autor: Elena Arhiva
Cum poți să cumperi vechime în muncă. Modalitatea știută de puțini români

Cei cărora le lipsesc ani de vechime la pensie îi pot cumpăra plătind contribuțiile care s-ar fi încasat în fiecare lună. Astfel, românii își pot cumpăra ani de muncă pentru completarea perioadei legale de cotizare, însă nu mai mult de șase ani.

Guvernul a adoptat anul trecut o ordonanță de urgență prin care românii care au fost plecați în străinătate și nu au mai avut venituri în țară sau cei care au lucrat fără acte ori prea puțini ani pot să-și completeze vechimea. Această ordonanţă vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii.

Femeile se pot pensiona cu vârstă standard de 61 de ani și 4 luni acum. Această vârstă tot crește ca să ajungă la 63 de ani în ianuarie 2030. Pentru bărbați e simplu – vârsta ieșirii la pensie e 65 de ani.

″Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime, pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, declara atunci Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului la acea vreme.

Ce cuprinde actul normativ

Actul normativ are în vedere evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, anticipată parțial în cadrul sistemului public de pensii. Întrucât acestea nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială. Acest fapt ar împovăra bugetul de stat.

Actul normativ mai prevede completarea art. 159. Astfel că, în situații excepționale determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată; perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică. Aceasta este creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

Cine poate cumpăra vechime

Condiții cumulative:

  • nu a avut calitatea de asigurat
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii
  • nu are calitatea de pensionar

Ce se întâmplă dacă vrei să te pensionezi în alte țări

Sunt și persoane care, după ce au lucrat în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, își doresc să-și depună dosarul de pensionare în țara respectivă. Acest lucru poate fi realizat. Mai mult, în această situație, persoana poate aduce și toate actele necesare prin care să dovedească faptul că a muncit și în România. Astfel, pensia va fi mai mare și i se va lua în considerare și perioada lucrată în țara natală.

Un alt aspect important este acela că oamenii care au muncit și în altă țară, dar se vor pensiona în România, nu vor primi pensia de la statul român, pentru anii petrecuți în afara granițelor. Respectiva sumă va fi virată de către statul pentru care a lucrat cetățeanul român.

Sunt și persoane care au lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană. În acest caz, acestea au dreptul la pensie din fiecare stat. Totuși, banii vor fi primiți în momentul în care persoana îndeplinește criteriile de pensionare din fiecare țară. Țineți cont că vârsta de pensionare nu este aceeași în fiecare stat membru al UE.

În România, cei care au plătit contribuții doar 5 ani se încadrează la pensia minimă. Aceasta se calculează în funcție de salariul minim brut și reprezintă 40% din acesta. În cazul în care salariul minim se modifică, același lucru se va întâmpla și cu pensia.

În 2020, salariul minim brut pe economie a crescut de la 2.080 de lei la 2.230 de lei. 40% din această sumă reprezintă 892 de lei.

Publicat: 26 feb. 2021, 10:38 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă