Foarte multe persoane lucrează de acasă în această perioadă, în situația stării de urgență. Dar foarte mulți s-au întrebat ce fac în aceste condiții, dacă sunt nevoiți să își ia concediu medical în contextul pandemiei de coronavirus.
Astfel că, la solicitarea Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Dâmbovița, a informat angajatorii despre soluțiile pe care le au pentru înregistrarea pontajului zilnic al angajaților, arată Adevărul.
Dar care este situația în care se poate lua certificatul de concediu medical pentru orice afecțiune medicală și chiar pentru carantină și izolare la domiciliu, în condițiile în care există persoane bolnave de coronavirus.
„Situaţia curentă este următoarea: prin Ordinul 502/417/2020 publicat în Monitorul Oficial nr.253/27.03.2020 au fost modificate normele metodologice pentru emiterea certificatelor de concediu medical. Astfel, certificatul de concediu medical poate fi acordat retroactiv de medici pe durata stării de urgenţă. În mod obişnuit, angajatul avea obligaţia să anunţe angajatorul în termen de 24 de ore despre faptul că medicul i-a indicat repausul la domiciliu şi să depună la angajator originalul formularului până pe data de 5 a lunii ulterioare acordării certificatului de concediu medical”, se arată într-un comunicat al ITM Dâmboviţa.
Astfel că, angajatului îi este permisă întârzierea la consultul medical, acesta poate fi efectuat la distanță, prin telemedicină, iar doctorul va decide dacă acordă sau nu certificatul de concediu medical. Se poate acorda retroactiv.
Iar pentru persoanele care se află în carantină sau în izolare la domiciliu, fiind suspecte de infectare cu noul coronavirus, acordarea certificatului de concediu medical are loc cu certitudine retroactiv.