Ai început să cauți un nou loc de muncă și nu reușești să găsești ceva pe placul tău din cauza pandemiei de Covid19? Sau poate trebuie să te reprofilezi din cauza schimbării circumstanțelor cauzate de pandemie? Ținând cont că ne aflăm într-o recesiune economică puternică, te gândești că poate este imposibil să îți găsești un loc de muncă în această perioada. Însă, contrar așteptărilor tale, există joburi chiar și în această perioadă tulbure. Există o mulțime de anunțuri de angajări, de la agent servicii clienți în call center și până la angajari videochat Bucuresti. Ai aplicat deja și nu te sună nimeni pentru interviu? Ei bine, poate ar trebui să lucrezi puțin la câteva aspecte. Să știi că poți găsi un loc de muncă chiar și în această perioada de incertitudine economică dacă aplici următoarele sfaturi oferite de către experții în resurse umane și dezvoltare personală:
Ar fi indicat să treci în revistă toate realizările și succesele tale în timp ce te gândești la provocările pe care le-ai depășit de-a lungul timpului. Trebuie să ai încredere deplină în propria persoană și să gândești pozitiv, să te concentrezi pe propria ta călătorie și creștere profesională. Și să nu faci niciodată greșeală de a te compara cu ceilalți.
Cu cât vei fi mai încrezător în cariera ta pe măsură ce cauți un nou loc de muncă, cu atât poți fi mai eficient în propria strategie de marketing față de angajatori și în argumentarea valorii pe care o poți aduce într-un domeniu în care îți dorești să profesezi.
În loc să te gândești la următorul pas, în mod clasic, pentru a urca pe scara carierei, ia în considerare faptul că o schimbare în carieră ar putea fi de fapt mai benefică pentru tine.
Păstrează, de asemenea, o atitudine pozitivă și o minte deschisă cu privire la domeniile pe care să te concentrezi în căutarea unui loc de muncă. Unele sectoare – cum ar fi tehnologia și comerțul electronic – vor angaja mai mult decât altele în acest moment. Ar fi o mișcare strategică să te gândești la un job care se desfășoară mai mult online.
În plus, nu presupune că orice profesie sau meserie ar trebui să fie una permanentă. Joburile temporare, de exemplu, pot fi o modalitate de a-ți dezvoltă mai multe abilități și de a câștigă experiență în diferite domenii.
Următoarea ta mișcare nu trebuie neapărat să fie încă o treaptă pe scara carierei. În schimb, s-ar putea să urmezi un drum paralel, într-un nou domeniu. Sau poate exista în cadrul actualei tale companii altceva ce poți face, care te va ajuta, de asemenea, să simți că faci progrese interesante și pline de satisfacții în carieră.
Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a te gândi asupra carierei tale de până acum și a direcției pe care ți-ai dori să o urmezi în viitor. Schimbările pe care le-a adus pandemia îți pot oferi, de asemenea, ocazia de a îndrăzni mai mult cu privire la ceea ce vrei cu adevărat în viață și carieră.
Așadar, folosește acest timp pentru a te gândi și a evalua clar următoarea ta mutare în carieră. Acest lucru îți va permite să vizezi mai bine căutarea unui loc de muncă, aplicând doar la cele mai relevante oportunități și crescând astfel șansele de succes.
Acum este momentul să te familiarizezi cu abilitățile tale, astfel încât să poți fi cât mai pregătit pentru viitoarea schimbare și să ai un avantaj competitiv față de ceilalți candidați în timpul procesului de căutare a unui loc de muncă.
Dacă ai identificat una sau mai multe lacune de competențe care trebuie completate pentru a putea avansa în carieră, este o idee bună să stabilești un model de îmbunătățire proactivă, utilizând diversele resurse conexe disponibile – inclusiv online – care te-ar putea ajută în acest sens. Cultivarea competențelor te va ajută să crești șansele de a găsi un nou loc de muncă, demonstrând angajatorilor angajamentul tău față de învățarea pe tot parcursul vieții.
Este posibil să intrăm într-o nouă era, dar CV-ul tău va fi în continuare important atunci când te vei prezența în față angajatorilor. Este importantă necesitatea de a-ți optimiza CV-ul pentru algoritmi. Uită-te la fișele postului pentru joburile la care aplici, astfel încât să poți determina unde te încadrezi.
Interviurile la distanță sunt din ce în ce mai probabil să fie ceva normal în viitor. Așadar, este momentul să îți verifici abilitățile pentru interviuri virtuale, inclusiv asigurându-te că te prezinți în cel mai bun mod posibil atunci când ești intervievat prin intermediul unui laptop, tabletă sau chiar smartphone.
Te regăsești, de exemplu, într-un mediu care se pretează bine interviurilor video? Te simți confortabil cu utilizarea tehnologiei? Ești conștient/ă de limbajul corpului tău? Ar fi indicat să faci un “test drive” înainte de interviul propriu-zis pe platforma pe care vei vorbi cu angajatorii pentru a te asigura că nu vei vorbi prea încet sau prea tare și pentru a verifică dacă există alte probleme legate de conexiune. În plus, această experiență te poate ajuta în cazul în care vei avea un job care se desfășoară exclusiv online.
Sunt vremuri provocatoare și cu toții avem de-a face cu emoții diferite. Presiunea suplimentară a căutării unui loc de muncă poate face o situație deja dificilă și mai dificil de gestionat. Este vital să rămâi pozitiv și să încerci să fii răbdător și persistent.
Între timp, ai grijă de bunăstarea ta. Încerca, de asemenea, să abordezi procesul de căutare a unui loc de muncă cu o mentalitate diferită, tratând situația ca pe o altă oportunitate de a învață și te dezvoltă.