Cum alegi aparatul de aer conditionat ideal. Şase criterii de care sa tii cont

Publicat: 03 iul. 2020, 11:03 Autor: Loredana Arhiva

Aparatul de aer conditionat este o necesitate pentru tot mai multe persoane, fie ca isi doresc sa racoreasca o incapere, fie ca au nevoie de o alternativa pentru incalzirea spatiului de locuit. Inainte de a investi intr-un sistem de climatizare, trebuie sa stii dupa ce criterii este bine sa te ghidezi in cautarile tale.

  1. Performanta energetica a aparatului

Atunci cand cumperi un aparat de aer conditionat, este bine sa stii cat va consuma, pentru a te asigura ca nu iti va incarca prea mult factura la electricitate. Pentru a sti cat de performant energetic este un sistem de climatizare, cauta in specificatiile tehnice valorile SEER si SCOP; cu cat acestea sunt mai mari, cu atat aparatul este mai economic in ceea ce priveste consumul de energie electrica. Nu te lasa ademenit de preturile mai accesibile ale sistemelor mai putin performante energetic deoarece economia facuta la achizitionare se va duce pe facturi mai mari la curent electric.

  1. Suprafata si numarul de incaperi care necesita climatizare

Suprafata pe care doresti sa o climatizezi si numarul de incaperi pe care vrei sa le racoresti/incalzesti cu ajutorul aerului conditionat reprezinta unul dintre principalele criterii de care sa tii cont atunci cand decizi sa faci investitia.

Un aparat de aer conditionat puternic va climatiza o camera cu suprafata mare, insa nu va fi eficient in alte incaperi. Un aparat de aer conditionat subcapacitat va „munci” mai mult pentru a crea temperatura dorita si, prin urmare, va consuma mai mult curent electric si va genera costuri mai mari.

Pentru a beneficia de o climatizare de calitate, este bine sa alegeti un sistem split pentru o singura camera sau un sistem multi split pentru mai multe camere.

Sistemul split este compus dintr-o unitate exterioara si o unitate interioara.

Sistemul mult split este recomandat pentru climatizarea mai multor incaperi, fiind compus dintr-o unitate exterioara si cel putin doua unitati interioare, in functie de necesitati. Unitatile interioare din sistemul multi split pot avea capacitati diferite si pot fi controlate independent, avand astfel posibilitatea sa setati temperaturi diferite in fiecare camera.

  1. Capacitatea sistemului

Capacitatea aparatului de aer conditionat este un criteriu esential atunci cand alegi sistemul. Aceasta se masoara in BTU/ora si cu cat ese mai mare, cu atat poate deservi o suprafata mai mare.

Pentru camere mici, cu suprafete sub 25 mp, este suficient un aparat cu o capacitate de 9000 BTU/ora, in timp ce pentru o incapere mare, de peste 60 mp, veti avea nevoie de o capacitate de 24000 BTU/ora. Intre aceste extreme puteti opta pentru un aparat cu capacitate de 12000 BTU/ora (pentru suprafete cuprinse intre 25 si 35 mp) sau pentru 18000 BTU/ora (40-50 mp).

Atentie! O capacitate mai mare nu inseamna ca aparatul va putea climatiza mai multe incaperi.

  1. Pretul, garantia

Costurile pe care le necesita achizitionarea si instalarea unui aparat de aer conditionat sunt si ele un criteriu important in functie de care sa faci alegerea, la fel si durata garantiei. In general aparatele de aer conditionat nu sunt foarte ieftine, insa sunt o investitie pentru confortul tau in zilele toride de vara si chiar si in zilele mai racoroase, cand locuinta ta are nevoie de cateva grade in plus.

Preturile spectaculos de mici pot fi adevarate capcane: specificatii neconforme cu realitatea, durata de viata care nu depaseste prea mult termenul de garantie, componente de slaba calitate etc.

La Climatico, companie cu obiect de activitate lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat, Climatico este Home Comfort Expert Daikin, vei gasi aparate de aer conditionat de calitate si pentru toate bugetele; in plus, poti beneficia de reduceri consistente de pret chiar si in plin sezon cald, cand cererea creste considerabil.

In functie de buget, poti alege aparate de aer conditionat ieftine, cu functii basic, sau mai scumpe, cu functiile suplimentare dorite.

Climatico are in oferta sa aparate de aer conditionat pentru toate buzunarele si nevoile, incepand de la 1399 lei, pana la 12905. Pentru a te asigura ca faci alegerea corecta pentru nevoile tale, poti vizita singurul showroom virtual de nisa din Romania sau pe cel fizic.

  1. Functiile aparatului

Aparatele de aer conditionat stiu sa faca mai mult decat doar sa raceasca sau sa incalzeasca o incapere, la nevoie. Majoritatea sistemelor au printre functiile de baza si dezumidificare sau ventilatie, insa poti opta si pentru functii suplimentare, care, evident, vin cu un pret.

Functiile de purificare a aerului sunt cele mai dorite de amatorii de aer conditionat, ele fiind realizate prin intermediul unor filtre speciale:

– autocuratare (previne aparitia bacteriilor sau a mucegaiului)

– monitorizarea temperaturii in camera

– detectarea prezentei umane

– programare a functionarii (unele aparate pot fi setate individual pentru fiecare zi a saptamanii)

– control de la distanta, prin aplicatie WiFi

  1. Silentiozitatea aparatului de aer conditionat

Desi nu ai crede ca nivelul de zgomot generat este un criteriu de baza, este unul mai important decat ai crede. In special daca doresti un sistem de climatizare pentru o camera in care se doarme, este important ca intensitatea zgomotului sa nu fie deranjanta. Un aparat de aer conditionat este mai silentios daca are capacitate mica, insa nivelul de zgomot poate varia in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul sau de modul de functionare pentru care este setat.

Publicat: 03 iul. 2020, 11:03 Autor: Loredana Arhiva
Pe aceeași temă